dissabte, 30 de novembre del 2019

Castelló per la Llengua lamenta la decisió de l’Ajuntament de revocar el permís de la Plaça Major per a la commemoració de les ‘Normes’


  • Demana una explicació pública raonada i documentada sobre la pretesa incompatibilitat entre les activitats programades per la plataforma i per l’Ajuntament, que «encara ningú ha aclarit en què consistiran»

  • Afirma que amb la seua decisió l’Ajuntament invisibilitza la reivindicació dels drets lingüístics i resta dignitat a la commemoració de les ‘Normes de Castelló’

  • Baralla traslladar la commemoració de les Normes de Castelló a una altra localitat


Divendres passat, a només tres setmanes dels actes commemoratius de les ‘Normes de Castelló’ organitzats per Castelló per la Llengua, plataforma que aplega més d’una vintena d’associacions de la ciutat, l’Ajuntament de Castelló de la Plana va comunicar-nos que revocava el permís d’ocupació de la Plaça Major de la ciutat per a la celebració de la jornada festiva i reivindicativa programada per dissabte 14 de desembre. El motiu de la revocació –comunicada en castellà– era que l’Ajuntament «va a promover una serie de actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental en conjunción con el período navideño de los meses de diciembre de 2019 y enero de 2020». Uns actes que, a dia d’avui, encara ningú ha aclarit en què consistiran i per quins motius són incompatibles amb les activitats programades per Castelló per la Llengua, que disposava del permís d’ocupació de la plaça des del 25 d’octubre.

Des de 2011, la plataforma ha pogut celebrar els actes amb tota normalitat amb governs de diferents colors polítics. Actualment, el seguit d’obstacles i negatives de l’actual equip de govern municipal, format per PSOE, Compromís i Podem- Esquerra Unida, integrats en Castelló per la Llengua, si més no fins al dia de hui, condemna la celebració de les Normes de Castelló a una precarietat que no havia patit en cap moment de la seua història.

  1. A nivell legal, es van presentar al·legacions en què declaràvem que: (a) s’havia comés una infracció de les normes de procediment administratiu comú; (b) s’havia comés vulneració del dret a elegir la llengua en els procediments, articles 3.2 de la Constitución, article 6 i 9 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i article 13.c) i 15 de la llei 39/2015, d’1 d’octubre; i (c) s’havia comés una desviació de poder. Per tot això, sol·licitàvem que se’ns donara trasllat de tota la documentació aportada per l’Ajuntament de Castelló a què fa referència la resolució (o proposta de resolució) en els Fonaments de dret, paràgraf tercer, per, a la vista d’aquesta, poder al·legar el que al nostre dret convinguera. També es van demanar altres 4 espais que tampoc han estat concedits.
  2. A nivell ciutadà, vam convidar persones i entitats a expressar a les xarxes socials el seu suport a la recuperació de la Plaça Major per a la commemoració de les ‘Normes’ amb l’etiqueta #NormesalaPlaça, i a adherir-se a una petició al nostre web. En total, s’han recollit prop de 800 adhesions de persones i entitats de la ciutat i més enllà en només 5 dies.
  3. Finalment, esteníem la mà a l’Ajuntament i sol·licitàvem a l’equip de govern una reunió a dues bandes per a trobar solucions de compatibilitat entre els actes commemoratius de les ‘Normes’ i els actes que l’Ajuntament havia de «promoure».

L’equip de govern va accedir a una reunió entre representants de Castelló per la Llengua i dels tres grups municipals –PSPV-PSOE, Compromís i Podem–, que va tenir lloc dimecres. Un gest que vam acollir amb esperança, pensant que obriria la porta a una solució satisfactòria per a totes les parts. És per aquest motiu que la nostra decepció va ser majúscula quan ahir, després de la reunió de la Junta de Govern, se’ns va comunicar –després de fer-ho públic en roda de premsa– que l’Ajuntament es reiterava en la decisió de revocar el permís. I ho feia sense aclarir, ni de lluny, els motius pels quals les activitats previstes són incompatibles amb la commemoració de les ‘Normes’ a la Plaça Major. Es pot comprovar en el correu remés pel regidor de mobilitat, Jorge Ribes, a Castelló per la Llengua.

Davant de tot això, i atés que ni les al·legacions, ni les peticions d’informació formulades directament en la reunió mantinguda amb l’equip de govern, ni la resposta del regidor després de la Junta de Govern no han donat resultat fins ara, Castelló per la Llengua tornem a demanar que, pel més elemental respecte, l’Ajuntament de la ciutat es digne a oferir a la ciutadania:
  1. Un aclariment sobre les activitats que està programant el mateix dia que les nostres i al mateix espai que teníem concedit des del 25 d’octubre, i sobre les quals encara no hem aconseguit saber res de concret. Ni tan sols sembla que hi haja acord en el nom de l’activitat: hem sentit a parlar d’«activitats d’infraestructura verda», «d’un jardí efímer» (que depén de qui en parla es transforma en «itinerant»), d’una «intalación de grandes dimensiones de carácter navideño» o, de manera genèrica, de “actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental”.
  2. Una explicació pública sobre per què aquestes activitats –que ni tan sols s’han anunciat i que ningú sap aclarir en què consistiran– són de major interès públic que la commemoració de les ‘Normes de Castelló’. I si tenen tant interès públic, com és que (a) no s’han començat a programar fins a 3 setmanes abans de celebrar-se?, (b) encara no s’han anunciat públicament a 2 setmanes d’inaugurar-se (!).
  3.   Una explicació pública sobre per què aquestes activitats són incompatibles amb la commemoració de les ‘Normes de Castelló’ a la Plaça Major el dia 14 de desembre. Dit d’una altra manera, volem que aclarisquen per què la celebració d’aquestes activitats, que volem pensar que efectivament són d’interès general, ha de perjudicar necessàriament el normal desenvolupament d’un altre acte que ja estava autoritzat des del 25 d’octubre. Quan hauria estat ben fàcil programar aquestes activitats en altres espais de la ciutat –el Passeig Ribalta, que ens proposen com a alternativa, sembla un emplaçament ideal per un «jardí»– o, encara més, deixar el muntatge i la inauguració de les activitats per diumenge 15, tenint en compte que l’activitat s’allargarà fins al gener. No deu vindre d’un dia, no?
En fi: no ens agrada ser malpensats, però no sembla que siga tot fruit de la casualitat. Perquè és clar que, amb voluntat política, existeixen diferents vies transitables perquè tots dos actes es puguen celebrar, sense interferir-se, a l’espai més emblemàtic de la nostra ciutat. I si del que es tracta no és d’això sinó de deixar clar que l’Ajuntament es desmarca (d’alguns) dels actes programats per la plataforma, la qüestió ja havia quedat resolta en successives reunions prèvies entre la regidoria de Normalització Lingüística i Castelló per la Llengua, amb la retirada del logotip de l’Ajuntament del cartell. És per això que lamentem profundament i que no entenem per què s’ha considerat necessari arribar a aquesta situació, després d’haver confiat en la bona voluntat dels grups municipals i d’haver-los ofert mà estesa en cada reunió i en cada comunicat perquè repensaren la seua decisió –o, arribat el cas, se’n desmarcaren.

No voldríem qüestionar el compromís dels partits del govern amb la defensa i la promoció del valencià. Tots tres formen part de Castelló per la Llengua i s’han adherit a la «Carta lingüística» promoguda per la plataforma com a base per a la seua política lingüística en l’àmbit municipal.

El cert és, però, que ho vulguen o no la seua decisió i els emplaçaments alternatius que ens proposen releguen la plataforma i, el que és més important, invisibilitzen la reivindicació dels drets lingüístics i resten dignitat i rellevància a la commemoració de les ‘Normes de Castelló’. Un esdeveniment històric que el 2016 va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat Valenciana, després que el 2010 s’hagueren aprovat mocions per unanimitat tant a l’Ajuntament com a la Diputació de Castelló. Arraconant la commemoració de les ‘Normes’ no estan donant l’esquena a un acte qualsevol. Francament, ho trobem inacceptable i decebedor.

Com que del que es tracta és de reivindicar els nostres drets lingüístics i de fer-ho mentre commemorem i posem valor el patrimoni cultural de tot el poble valencià, Castelló per la Llengua estem barallant la possibilitat de traslladar els actes a una localitat que situe les ‘Normes’ en el lloc que mereixen, i està mantenint diferents contactes en aquest sentit, que es donaran a conèixer en el moment oportú.

No serà la primera vegada que les ‘Normes’ es commemoren «a l’exili». Però no havíem pensat que un any Castelló de la Plana tornaria a quedar-se sense celebrar les ‘Normes’ justament en les circumstàncies polítiques actuals, amb el vent de cara.

Així i tot, confiem encara que la mobilització ciutadana i la voluntat de diàleg de Castelló per la Llengua ajudarà l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló a buscar una solució consensuada amb la plataforma, que situe la celebració de les Normes de Castelló i la reivindicació del valencià com a llengua de valor, pròpia de la ciutat i de més de deu milions de persones, al centre de la vida social castellonenca, igual que ho ha estat quan s’ha celebrat a la Plaça Major o a la Plaça de Santa Clara, en el passat.

Castelló de la Plana, País Valencià, 29 de novembre de 2019

Fotos de la roda de premsa de presentació del comunicat





dimecres, 27 de novembre del 2019

Castelló per la llengua i el govern municipal s'han reunit avui per trobar solució a la celebració de les Normes de Castelló


  • La plataforma ha recordat que les Normes són BIC i que la Societat Castellonenca de Cultura compleix este desembre 100 anys
  • El govern s’ha compromés a donar resposta a la petició de Castelló per la Llengua demà

A la reunió han assistit per part de Castelló per la Llengua: Maria Nebot, presidenta; Eva Forés, secretària; Natxo Badenes, president d'Escola Valenciana; Marta Cubedo, delegada d’Acció Cultural a Castelló, Vicent Pitarch, sociolingüista expert en les Normes de 1932 i delegat a Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans.

Per part del govern municipal han assistit a la reunió: Jorge Ribes, regidor de mobilitat i del grup municipal socialista; Enric Sendra, assessor del grup municipal de Compromís; Raül Beltran, assessor del grup municipal de Unidas Podemos.

La plataforma ha reiterat que demana al govern municipal que les Normes de Castelló es puguen celebrar, tal i com estava previst i amb permís concedit, a la plaça Major de la nostra ciutat.

Els representants de l'Ajuntament s'han compromès a donar resposta a la nostra petició com a molt tard demà després de la Junta de Govern

Castelló per la llengua, per la seua banda, continua animant a la ciutadania a donar suport a la celebració a la plaça Major mitjançant les adhesions (http://castelloperlallengua.blogspot.com/p/adhesions_25.html )) i a les xarxes socials amb l'etiqueta #NormesalaPlaça així com gravar vídeos de suport. Durant el dia d’avui es publicaran els primers vídeos de suport a la celebració de les Normes de 1932 a la plaça Major de Castelló.

dilluns, 25 de novembre del 2019

Castelló per la Llengua emplaça al govern municipal Castelló a tornar-li la plaça Major per a la celebració de les Normes de 1932

  • La plataforma considera que amb la revocació del permís es relega la defensa de la llengua a la invisibilitat
  • Emplaça al govern municipal a repensar la seua decisió i a reunir-se amb la plataforma per trobar una solució
  • Crida a la ciutadania i al teixit associatiu de la ciutat a donar suport en les xarxes socials amb el lema #NormesalaPlaça i a adherir-se a la sol·licitud en aquest enllaç
Els actes commemoratius de les Normes de Castelló s'han celebrat amb normalitat al centre de la ciutat des de 2011, tant amb governs del Partit Popular com del Pacte del Grau. No entenem que un govern format per PSOE, Compromís i Podem, partits que formen part activa de la plataforma i que han ratificat la Carta lingüística impulsada per Castelló per la Llengua fa només dues setmanes, revoquen un permís ja concedit des del 25 d'octubre per a la celebració dels actes a la Plaça Major de la ciutat a només tres setmanes dels actes. Una decisió que, en la nostra visió, indica una falta de sensibilitat en la defensa de la llengua.

Les Normes de Castelló són una de les fites històriques més importants de la nostra ciutat. Avalades per tota la intel·lectualitat de Castelló dels anys 30, independentment de la seua ideologia política. Són un símbol de la defensa de la llengua, de la reivindicació de la seua unitat i, per tant, un símbol d'identitat per a la ciutadania castellonenca. No entenem per què l'Ajuntament considera que l'acte que ha organitzat amb posterioritat a l'anunci dels actes de les Normes i a la concessió dels permisos corresponents és d'interés general i no ho són les Normes de Castelló. És per això que els demanem una explicació pública així com una reunió urgent per tal de trobar una solució de compatibilitat.

Des de la plataforma volem pensar que ha estat una errada de comunicació interna i que els partits del govern reconsideraran la seua postura. Així mateix, emplacem a la ciutadania a donar suport a què les Normes de Castelló se celebren a la plaça Major amb el lema #NormesalaPlaça.

En la comunicació de revocació de l'ocupació s'al·lega com a motiu "El Ayuntamiento de Castelló, a través del Área de Medio Ambiente, va a promover una serie de actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental en conjunción con el período navideño de los meses de diciembre de 2019 y enero de 2020", que considera incompatible amb els actes convocats per la plataforma. Tanmateix, en la notificació no s'aporta cap documentació ni esment de les activitats concretes, les hores de realització i el plànol d'ocupació. Castelló per la Llengua proposa a l’Ajuntament que trasllade les esmentades activitats a un lloc més relacionat amb el medi ambient com ara el Passeig Ribalta.

Enguany, la plataforma ix al carrer amb la reivindicació "Dret al valencià. Igualtat real" amb la qual vol reclamar una llei d'igualtat lingüística que garantisca els drets dels valencianoparlants a ser atesos en valencià per l'administració. Posem l'èmfasi en la paraula "igualtat" i en la paraula "dret" perquè mentre el personal de l'administració pública no siga competent en valencià el nostre dret formal no està garantit i provoca una situació de desigualtat enfront de la ciutadania que prefereix expressar-se en castellà i que sí que té garantits els seus drets. Que el govern municipal ens haja remès la seua notificació en castellà és una mostra més d'aquesta desigualtat de drets que ens proposem denunciar amb els actes d'enguany.

Castelló per la Llengua té concedit el permís de la plaça Major des del 25 d'octubre. I no ha rebut la revocació fins al 21 de novembre, 3 setmanes abans de la celebració (14 de desembre). En tres setmanes no hi ha temps de preparar tota la documentació que l'Ajuntament fa presentar, i la plataforma es planteja suspendre els actes. Els actes estan anunciats i els serveis contractats a la plaça Major. Relegant a Castelló per la Llengua es relega les més de 20 entitats que en formen part, les més de 40 associacions que cada any participen de la Fira d'Entitats, i totes aquelles que tenen actuacions: Botafocs, Muixeranga de la Plana, Conlloga-Muixeranga de Castelló i TEA&ROCK, un projecte pedagògic amb xiquets amb autisme.

La plataforma ha presentat hui, dilluns 25 de novembre, al·legacions per demanar que se li retorne la plaça Major. En elles es declara que:

  • S'ha comés una infracció de les normes de procediment administratiu comú
  • S'ha comés vulneració del dret a elegir la llengua en els procediments, articles 3.2 de la Constitución, article 6 i 9 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i article 13.c) i 15 de la llei 39/2015, d’1 d’octubre.
  • S'ha comés una desviació de poder.
  • I se sol·licita que se li done trasllat de tota la documentació aportada per l’Ajuntament de Castelló a la que fa referència la resolució (o proposta de resolució) en els Fonaments de dret, paràgraf tercer, per a la vista d’aquesta, poder al·legar el que al seu dret convinga.

divendres, 15 de novembre del 2019

Per la igualtat lingüística real: presentem els actes commemoratius dels 87 anys de les Normes de Castelló

  • Els actes centrals tindran lloc dissabte, 14 de desembre, a la plaça Major de Castelló

  • La plataforma reclama una Llei d’Igualtat Lingüística amb el lema «Dret al valencià, igualtat real»


Com cada any, la plataforma mobilitzadora Castelló per la Llengua –que aplega una vintena d’entitats, associacions, sindicats i partits polítics– ha organitzat uns actes festius i reivindicatius entorn a la commemoració de la signatura de les Normes de 1932 a la nostra ciutat. Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el proper 14 de desembre a la Plaça Major de Castelló.

Enguany, la plataforma eixirà al carrer amb el lema Dret al valencià, igualtat real. La voluntat de Castelló per la Llengua és reclamar al govern valencià que s’implemente una Llei d’Igualtat Lingüística en aquesta legislatura. «Malgrat el valor que té la llei d’ús de 1983, considerem que no s’ha arribat a implementar i que a més cal una llei de la funció pública», ha explicat Toni Vizcarro. El portaveu de Castelló per la Llengua ha afegit que «l’única manera de garantir la igualtat real entre els valencianoparlants i els castellanoparlants és que els treballadors públics estiguen capacitats per atendre en valencià a la ciutadania que així ho desitge». «Només així estaran garantits els nostres drets», ha reblat.

Àngels Máñez i Toni Vizcarro durant la presentació dels actes

Com a novetat d'enguany, els actes s’iniciaran a la Casa Matutano a les 10:30h amb un homenatge a les Normes i una cercavila amb la participació de Botafocs. A la plaça Major i a les 11h tindrà lloc la Fira d’entitats, on les organitzacions que promocionen el valencià podran exhibir els seus materials. Durant el matí es podrà gaudir d’un munt de tallers infantils oferits per l’Associació Josep Climent i l’Escola Infantil La Lluna, entre d’altres. Vizcarro ha volgut destacar l’actuació de TEA&ROCK, «un projecte pedagògic per la inclusió de la infantesa que pateix Transtorns de l’Espectre Autista a través de la música i del valencià», i també l’exhibició de muixerangues amb la Muixeranga de la Plana i la Conlloga- Muixeranga de Castelló, «una mostra de cultura popular que també es destaca pel valor del treball en equip i l’ús del valencià com a llengua vehicular i d’integració social».

Pel que fa a la part més reivindicativa, a les 12h es farà la lectura del manifest. «Castelló per la Llengua estem molt contents d’anunciar-vos que la periodista i presentadora d’À Punt Carolina Ferre serà l’encarregada de la lectura», ha avançat el seu portaveu.

Representants de diferents entitat durant la presentació dels actes

Els actes del matí clouran amb un dinar de germanor que donarà pas als actes més festius de la vesprada. Després del dinar Hit Parit ens oferirà un bureo obert a tothom que vulga tocar, ballar i xalar. La jornada es clourà amb tres concerts: a partir de les 18h podrem gaudir dels ritmes jamaicans de Bandits, l'electrònica feminista de Maluks i la música descarada i festiva de Pepet i Marieta.

Convidem a la ciutadania de Castelló de la Plana a convertir de nou la nostra ciutat en un clam en defensa dels drets i les llibertats de totes les valencianes i els valencians. No hi falteu!

Actuació de la Conlloga durant la commemoració dels 86 anys de les Normes de Castelló