dilluns, 17 de desembre del 2018

Comunicat de Castelló per la Llengua sobre els actes commemoratius dels 86 anys de les 'Normes de Castelló'

El dissabte 15 de desembre, es van celebrar a la Plaça Major de Castelló els actes que tots els anys organitza la plataforma Castelló per la Llengua per commemorar l’aniversari de la signatura de les ‘Normes de Castelló’, que van suposar la unificació i la modernització de la normativa de la nostra llengua. Durant el matí va tindre lloc la Fira d’Entitats per la Llengua; després hi va haver un dinar de germanor, un acte institucional davant de la Casa Matutano, on es van signar les Normes, i, fins a la nit, concerts de música en valencià.

Molts centenars de persones van passar per la Plaça Major per a participar en la reivindicació «decidim valencià», com deia el lema d’enguany: per a decidir en llibertat, per a poder triar, per a tindre opcions. Aquest missatge va ser compartit per tot el públic que va poder visitar les paradetes de les 40 associacions cíviques i culturals que van omplir la plaça, amb mostres molt representatives de la cultura popular i del teixit social de Castelló, entre altres.

Els concerts dels quatre grups que van actuar van ser en valencià i d’una gran qualitat i diversitat. I en l’acte que es va fer davant de la Casa Matutano, seu de la signatura de les ‘Normes’, es va llegir un manifest en què es parlava de pervivència, d’esperança, d’alegria... i també de la dificultat perquè les lleis destinades a protegir els drets lingüístics de la població es respecten.
 
Castelló per la Llengua lamenta la campanya d’intoxicació partidista i mediàtica centrada en un dels espectacles de què vam poder gaudir dissabte, un concert que d’altra banda ja s’havia fet a la nostra ciutat en altres ocasions (amb el PP governant a l’Ajuntament), i aprofitem l’avinentesa per a expressar el nostre suport incondicional a la llibertat d’expressió dels i les artistes.

Castelló per la Llengua
Castelló de la Plana, País Valencià, 17 de desembre de 2018

dissabte, 15 de desembre del 2018

«Decidim valencià!»: manifest i fotos dels actes commemoratius dels 86 anys de les 'Normes de Castelló'

«Las elecciones se ganan en las urnas, no en los tribunales. Quien quiera ganar las elecciones en los tribunales, ni cree en el sistema ni tiene nada que aportar a los ciudadanos».

Aquestes paraules, les pronunciava l’any 2014 l’actual líder del Partit Popular valencià, Isabel Bonig, quan encara les urnes no els havien apartat del govern valencià.

«La justicia no está para hacer política», afegia. Sembla que aquelles idees ja no són vàlides, si hem de fer cas de l’estratègia judicialitzadora que el seu partit porta a terme, en molts casos acompanyat per col·lectius adscrits a l’extrema dreta, contra iniciatives legislatives de l’actual govern.

Una diferència notable entre aquella època i l’actual es troba en el fet que l’acció judicial d’aleshores es dirigia a investigar i condemnar els casos de corrupció i enriquiment il·lícit de persones dels governs del Partit Popular, mentre que l’actual ofensiva conjunta entre oposició i ramificacions conservadores del sistema judicial apunten, de manera especial, les lleis destinades a protegir i promoure el valencià i la igualtat de drets lingüístics de la ciutadania. 

Els casos Bárcenas, Gürtel, Brugal, Nóos, Fabra i el Naranjax, Emarsa, Ràdio Televisió Valenciana, Blasco i els fons per a Cooperació Internacional, Bankia, la CAM, el Banc de València, los cuatro trajes de Camps, Calatrava, les escoles en barracons... no han estat denunciats i investigats per raons polítiques, sinó per corrupció.

El Decret de Plurilingüisme en el Sistema Educatiu o el Decret d’Usos Lingüístics en l’Administració Valenciana han patit persecució judicial, induïda pels sectors més dretans de la societat valenciana, només per una raó: pretendre afavorir les condicions d’ús del valencià per aproximar-lo a les facilitats de què gaudeix el castellà.

No és el mateix. No pot ser el mateix.

Des de Castelló per la Llengua afirmem açò, i expressem ben fort el nostre rebuig per aquesta estratègia afavorida per la complicitat de certes instàncies judicials. Les poquíssimes iniciatives legislatives que s’han produït els últims vint-i-tres anys per protegir la nostra llengua són dinamitades per principi per part d’aquelles i aquells que ens voldrien muts.

Però no estem mudes. Fa set anys que Castelló per la Llengua impulsa la celebració de l’aniversari de les Normes de 1932 com a símbol de la unitat de la llengua, com a símbol de pervivència i esperança, i com a símbol del desig d’una bona part de la societat castellonenca i valenciana de viure en valencià. També en valencià.

Hem celebrat. Hem reclamat. Hem argumentat. I hem aconseguit fites importants com que la Carta Lingüística que vam proposar als partits polítics l’any 2015 siga el full de ruta cap a la normalització lingüística de l’actual govern de la ciutat.

«Per una escola valenciana, pública i de qualitat»
«Que no et retallen la llengua. Pels drets socials i lingüístics»
«Per un país de totes i tots: escola valenciana, pública i de qualitat»
«Volem viure en valencià!»
«Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots»
«Castelló batega en valencià. 5 anys d’estima, passió i moviment»
«Sense senyal, no sense veu: Volem ja À Punt i TV3»

Aquestes han estat les reivindicacions centrals de Castelló per la Llengua des de 2011.

Tenim un tros de camí fet, i un bon tros, ben bo, que encara ens queda per recórrer.

«Decidim valencià», diem enguany.

Decidim valencià cada dia. Decidim valencià amb els nostres vots. Decidim valencià amb orgull i alegria. Decidim valencià amb respecte, tolerància i hospitalitat. Decidim valencià perquè som valencià i som castellà i som romanés i som àrab i som anglés i som el món.

I si algú ens vol dir que no podem decidir o que no tenim dret al valencià afirmem:
PODEM I VOLEM
I DECIDIM VALENCIÀ!








dimarts, 11 de desembre del 2018

«En tenim prou amb governs favorables?». Taula redona sobre la justícia i els límits a la promoció del valencià a la Llotja del Cànem

El pròxim divendres 14 de desembre de 2018 tindrà lloc a les 19h a la Llotja del Cànem (Carrer Cavallers, 1) una taula redona que abordarà els límits judicials a la promoció del valencià. Un tema de notable interés arran de les sentències del TSJCV que, tot al llarg de la darrera legislatura, han anat posant pals a les rodes de diferents iniciatives de la Generalitat Valenciana per a incrementar l'ús del valencià en diferents àmbits, com el sistema educatiu o els usos administratius, i que emmarcarem en la jurisprudència del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem sobre la promoció d'altres llengües oficials no castellanes en altres territoris de l'Estat.

La taula redona prendrà com a punt de partida la pregunta «en tenim prou amb governs favorables a la promoció de la llengua?», i per a respondre-la comptarem amb la presència de dues expertes de reconegut prestigi. D'una banda, Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional a la Universitat de València i coautora, amb Anselm Bodoque, de Poder i llengua. Les llengües de l'ensenyament al País Valencià (València, Fundació Nexe, 2016). De l'altra, Eva Pons, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, autora de nombroses publicacions sobre dret lingüístic i coautora de Els drets lingüístics en el sistema educatiu. Els models de Catalunya i les Illes Balears (Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics, 2013). Moderarà la trobada Avel·lí Flors, membre de Castelló per la Llengua, professor de Sociolingüística a la Universitat de Barcelona i investigador del CUSC-UB.

L'acte comptarà amb l'assistència de diferents representants d'institucions i moviments cívics implicats en la promoció lingüística com Ignasi Garcia, Regidor de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana; Robert Roig, Director Territorial de la Conselleria d'Educació a Castelló; Lluís Meseguer, de la Secció de Foment de l'Ús del Valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; o Natxo Badenes, president d'Escola Valenciana.

La taula redona s'inscriu en els actes commemoratius dels 86 anys de les 'Normes de Castelló', organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelló de la Plana, i que culminaran dissabte 15 de desembre amb una jornada festiva i reivindicativa a la Plaça Major de la ciutat.

Us convidem a participar-hi!

divendres, 16 de novembre del 2018

«Decidim valencià!»: Castelló per la Llengua commemora els 86 anys de les 'Normes de Castelló'


El lema, Decidim valencià!, centra la reivindicació en els drets lingüístics dels valencianoparlants
La diada se celebrarà el 15 de desembre i omplirà la Plaça Major de Castelló de la Plana de música i cultura
Es presenten a Castelló de la Plana els actes commemoratius dels 86 anys de les 'Normes de Castelló', organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelló de la Plana, que culminaran dissabte 15 de desembre en una jornada festiva i reivindicativa localitzada, per primera vegada, a la Plaça Major de la ciutat.
Enguany, els actes giraran a l'entorn de la reivindicació dels drets lingüístics i de la defensa de la legitimitat democràtica de la protecció d’aquests drets. La coordinadora d’activitats de Castelló per la Llengua, Maria Nebot, ha explicat que l’entitat pretén així denunciar «els atacs que des de diferents instàncies judicials s’han anat produint darrerament cap a diferents mesures de protecció dels drets lingüístics i cap a les polítiques de promoció d’un plurilingüisme que tinga el valencià com a centre de gravetat», en referència a les sentències contra el decret de plurilingüisme i d’usos administratius del valencià. La portaveu ha lamentat que «el poder judicial fa una interpretació clarament restrictiva del marc legal i està adherit a una concepció monolítica i monolingüe de l’Estat que atempta contra la protecció i la promoció de les llengües minoritzades com el valencià», i ha remarcat que ho fa «contra els programes de govern escollits democràticament per les valencianes i els valencians a les urnes».
Nebot ho ha reblat assegurant que «enguany eixim al carrer, entre altres coses, per a reivindicar el valor del nostre vot i el respecte pels consensos socials i democràtics en matèria de protecció dels drets lingüístics», però també per a reclamar al govern de la Generalitat Valenciana una actitud més decidida i resolutiva en la garantia de la competència lingüística a la funció pública i en la qüestió de la reciprocitat entre À Punt, TV3 i IB3, una vegada consolidades les emissions de la ràdio i televisió públiques valencianes. És per tot això que el lema escollit per la plataforma cívica per a la commemoració dels 86 anys de les ‘Normes’ ha estat «Decidim valencià!», que situa la reivindicació i la defensa del valencià en el camp de les eleccions lliures i quotidianes de l'àmbit individual i col·lectiu.
Els actes centrals de la commemoració tindran lloc dissabte 15 de desembre de 2018 a la Plaça Major de la ciutat. La diada començarà a les 10h amb la ja consolidada «fira d'entitats», amb paradetes informatives de més de 30 col·lectius, acompanyada a partir de les 11h per activitats adreçades als xiquets i xiquetes (taller de Botafocs, contacontes LGTBI i animació infantil amb l'Esplai Pentecosta) i a les 12h per l’actuació de Trobadorets. A les 13h arribarà un dels plats forts de la jornada, amb l'actuació de les muixerangues de la ciutat, la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de la Plana. Després del dinar popular, a les 17h s’entrarà en el tram reivindicatiu de la diada, amb una concentració davant de la Casa Matutano, seu de la signatura de les 'Normes', i la lectura del manifest. Els actes es clouran en to festiu amb el concert que aplegarà Mireia Vives i Borja Penalba, Gener i Pepet i Marieta a la mateixa Plaça Major a partir de les 17:30h.
Per la seua banda, el regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia ha remarcat el seu suport a una jornada que «a més de reivindicar una fita històrica de la ciutat i una revalorització de la llengua pròpia enguany ve carregada de música en valencià i de cultura popular».

Representants de les entitats integrants de Castelló per la Llengua amb el regidor de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, Ignasi Garcia, en la presentació dels actes
Per últim, Maria Nebot ha explicat que prèviament, divendres 14 de desembre, a les 19h a la Llotja del Cànem, tindrà lloc una taula redona per a reflexionar sobre si «en tenim prou amb governs favorables?», i que tractarà la qüestió del poder judicial i els límits de la promoció del valencià amb dues expertes de reconegut prestigi: Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional a la Universitat de València, i Eva Pons, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona. La taula redona la moderarà Avel·lí Flors Mas, membre de Castelló per la Llengua i professor de Sociolingüística a la Universitat de Barcelona.

A més, algunes entitats integrants de Castelló per la Llengua han preparat actes commemoratius propis que tindran lloc durant els mesos de novembre i desembre a la nostra ciutat. Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.
Les ‘Normes de Castelló’ són l'acord entre els intel·lectuals i la societat civil valenciana segellat a la nostra ciutat el 21 de desembre de 1932 que representava una aposta ferma per la unificació ortogràfica i per la convergència amb la resta del domini lingüístic català, i va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l’element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica. És per això que ha estat un dels punts de trobada del valencianisme i que la plataforma Castelló per la Llengua (que aplega més de vint partits, sindicats i associacions de Castelló de la Plana) s'ha encarregat dels actes commemoratius des de l’any 2011, les últimes edicions amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana.
Fem una crida a la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes: ajudeu-nos a demostrar que des de la quotidianitat, als carrers i a les urnes, el poble valencià decidim valencià!
Castelló per la Llengua
Castelló de la Plana, País Valencià, 17 de novembre de 2018

dijous, 24 de maig del 2018

Inauguració a Castelló de l'exposició "Nosaltres, les escriptores"

El proper divendres 1 de juny, a les 19h a la Sala d'Actes de l'edifici Menador (Plaça de l'Hort dels Corders, 4), tindrà lloc l'acte d'inauguració de l'exposició Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps, que es podrà visitar a l'Atri del Menador entre l'1 i el 15 de juny. L'acte comptarà amb la participació de Manola Roig i Rosa Roig, comissàries de l'exposició que ens n'oferiran una lectura dramatitzada seguida d'un aperitiu.

Nosaltres, les escriptores és una exposició itinerant que té per objectiu donar visibilitat a les escriptores valencianes que des de Sor Isabel de Villena fins l’actualitat han escrit en el nostre territori. A més, l’exposició fa un èmfasi especial en les autores que escriuen en valencià, perquè pateixen una doble invisibilització: per raó de gènere i de llengua.

L'exposició arriba a Castelló de la Plana a iniciativa de la plataforma Castelló per la Llengua, amb el suport de la Fundació pel Llibre i la Lectura, del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2010-2015 de la Generalitat Valenciana, de l'Ajuntament de Castelló i de la Universitat Jaume I.

Amb aquesta activitat posem punt i final als actes d'una primavera literària promoguda per la nostra plataforma que va arrancar amb un cicle de vermuts literaris dedicats a la figura de Pompeu Fabra, pare de l'actual normativa de la llengua catalana.

Us hi esperem!

dimecres, 18 d’abril del 2018

Tornen els vermuts literaris organitzats per l'IEC i Castelló per la Llengua

Enguany les entitats se sumen a la commemoració de l'Any Pompeu Fabra amb dues activitats de difusió de l'obra del gramàtic, responsable de la codificació de la llengua catalana.


Amb la primavera tornen, un any més, els "vermuts literaris", una iniciativa de la Delegació de Castelló de l'IEC i Castelló per la Llengua que ens convida a acostar-nos a la lectura en valencià des d'un vessant lúdic, a partir de converses disteses i de proximitat amb els autors mentre fem l'aperitiu a la fresca.

En aquesta ocasió, les entitats han decidit sumar-se a la commemoració de l'Any Pompeu Fabra, que se celebra el 2018 coincidint amb els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Fabra va ser el capdavanter de la codificació de la llengua catalana empresa per l'Institut d'Estudis Catalans i assumida com a pròpia per al valencià a partir de les "Normes de Castelló", signades a la nostra ciutat l'any 1932.

Els actes començaran el pròxim dissabte 28 d'abril, a les 12h al pati de la Casa de la Cultura (Carrer Antoni Maura, 4), amb la presentació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L'aventura de la llengua (Rafael Dalmau, Editor, 2018), a càrrec de Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, i Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions.

El segon vermut tindrà lloc dissabte 19 de maig, també a les 12h al pati de la Casa de la Cultura, amb una conferència i col·loqui sobre la influència de Fabra en el valencianisme de preguerra, que sota el títol "Pompeu Fabra, l'autoritat admirada pel valencianisme" impartirà Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l'IEC i Delegat a Castelló d'aquesta institució.

Us hi esperem!

dimarts, 27 de febrer del 2018

#ElNomÉsCastelló: Campanya de promoció de la llengua en les Festes de la Magdalena

Aquestes Festes de la Magdalena volem reivindicar el nom de la nostra ciutat!
Per això, Castelló per la Llengua ha editat senyeres amb el lema de la campanya per a fer visible la nostra demanda durant la setmana gran. Es tracta d’una edició limitada, amb un preu de 5 euros per unitat.
Col·loca-la al balcó, a la colla, a l’associació..., on tu vulgues! 
Punts de venda a la ciutat:
  • Casal Jaume I de Castelló (Carrer Mare de Déu de la Balma, 1) 
    • De 10 a 14 i de 17 a 19.30 hores.
  • Col·lectius per la Llengua Castelló – Escola Valenciana (Carrer d’Antoni Maura, 18)
    • De 10 a 14 i de 16 a 18 hores.
  • Intersindical Valenciana (Carrer del Marqués de Valverde, 8)
  • La Flama (Carrer de Sanahuja, 9) 
Aquesta Magdalena, #ElNomÉsCastelló! 

Corre i fes-te amb la teua!