diumenge, 22 de novembre del 2015

Vicent Andrés Estellés. Itinerari poètic per Castelló de la Plana

Dissabte 21 de novembre va tenir lloc la segona activitat programada per Castelló per la Llengua i organitzada per l’STEPV dins dels actes commemoratius del 83 aniversari de les Normes de Castelló: Vicent Andrés Estellés. Itinerari poètic per Castelló de la Plana.

El matí ens despertava amb amenaça de pluja i vent, però, això, no ens va impedir traure la llengua al carrer transformada en paraula poètica i fer-la present als espais quotidians, aquells que xafem cada dia i que massa sovint se’ns desdibuixen capficats en les nostres cabòries o pel tràfec diari.

Al voltant de vint-i-cinc persones vam gaudir d’una passejada de la mà dels poemes d’Estellés, de la seua mirada sobre la nostra ciutat i sobre alguns dels personatges més il•lustres que d’una manera o altra hi estan vinculats. Una mirada que ens connecta, de nou i amb uns altres ulls, amb la nostra terra i les nostres gents a través de la paraula justa del poeta, que s’identifica com un més de nosaltres, com un entre tants.

Finalment,  l’oratge ens va acompanyar i la poesia va fluir en un Castelló  ple de llum.

Des de Castelló per la Llengua i l’STEPV volem agrair la complicitat de tota la gent que hi va assistir.


dimecres, 11 de novembre del 2015

Presentem els actes commemoratius dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’

La commemoració, que per cinqué any consecutiu organitzem des de la plataforma cívica Castelló per la Llengua, culminarà dissabte 12 de desembre en una jornada festiva i reivindicativa amb una fira d’entitats, la tradicional manifestació i un concert de música en valencià.

Aquest dimecres 11 de novembre, la plataforma Castelló per la Llengua –que aglutina una vintena de col•lectius entre partits i organitzacions polítiques, sindicats i associacions culturals de la ciutat de Castelló de la Plana– hem presentat en una roda de premsa els actes commemoratius dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’, un esdeveniment que, com ha manifestat el nostre portaveu Toni Vizcarro, considerem “un autèntic punt d’inflexió en el procés de recuperació de la llengua, que reivindiquem amb els peus en el present i la mirada en un futur en què volem consolidar el valencià com a llengua comuna i de cohesió social dels valencians i les valencianes”.

És per això que el lema de la commemoració d’enguany és “Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots”, una invitació a tots els castellonencs i castellonenques –i per extensió a les valencianes i valencians– “a parlar el valencià, sense vergonya”. Com ha manifestat Vizcarro, “aquesta proposta s’adreça tant als valencianoparlants, que massa vegades oculten la seua llengua per por a no ser entesos o a ser rebutjats i no són conscients que així dificulten l’aprenentatge a les persones que encara no el parlen; com als castellanoparlants i els parlants d’altres llengües, que ja en saben o n’estan aprenent però encara no han donat el pas, i que així fan útil l'esforç que els ha representat aprendre'l”. “Perquè el valencià recupere espais cal que totes i tots, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem, l’assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d’arena per a augmentar-ne l’ús”, ha reblat.

La commemoració s’encetarà amb un seguit d’actes organitzats pels col·lectius de la plataforma; el primer tindrà lloc aquest divendres 13 de novembre amb la presentació del llibre La catalanofonia de M. Àngel Pradilla i s’aniran succeint al llarg del novembre i fins al 4 de desembre. Els actes propis de la plataforma s’iniciaran el 3 de desembre, en una conferència a càrrec d’Enric Nomdedéu, vicealcalde de Castelló i regidor encarregat de l’àrea de normalització de l’Ajuntament, que explicarà els primers passos en la posada en marxa de la ‘Carta lingüística de la ciutat, una proposta de Castelló per la Llengua que serveix de base de la política lingüística del consistori. El dia 10 de desembre, a més, s’estrena a la nostra ciutat el documental Sempre Al Tall, un biopic que acompanya l’històric grup en el seu comiat dels escenaris i, al mateix temps, fa un recorregut pels últims quaranta anys d’història valenciana.

El plat fort arriba dissabte 12 de desembre, en una jornada festiva i reivindicativa que començarà amb una fira d’entitats a les 11h a la Plaça Santa Clara, amb animació infantil, tallers, dinar i l’actuació de Toni de l’Hostal; amb la ja tradicional manifestació que arrancarà de la Plaça de la Independència (la Farola) a les 18h; i finalment un concert de música en valencià a La Pèrgola, que començarà a les 21h i comptarà amb les actuacions de Talps, Orgull de Classe i El Diluvi.

Us animem a participar-hi i a traure la llengua cada dia, sense vergonya: perquè el valencià és cosa de totes i de tots!




dissabte, 7 de novembre del 2015

La presentació del llibre 'La catalanofonia: una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística' de M. Àngel Pradilla inaugura els actes commemoratius dels 83 anys de les 'Normes de Castelló'

L'acte tindrà lloc el pròxim divendres 13 de novembre, a les 19h a la Llotja del Cànem-Seu de la Ciutat de l'UJI (Carrer Cavallers, 1), i comptarà amb la presència de l'autor i la presentació de Maria Nebot, secretària de la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans, que organitza l'acte.

Miquel Àngel Pradilla Cardona (Rossell, el Baix Maestrat) és professor titular de la Universitat Rovira i Virgili, membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya i director de la Xarxa CRUSCAT d’investigació sociolingüística. En l’àmbit editorial exerceix la direcció científica d’Onada Edicions.

La seua tesi doctoral, Variació i canvi lingüístic en curs en el català de transició nord-occidental/valencià, és el resultat de la confluència de dues de les grans línies de recerca a què es dedica, la sociolingüística variacionista i la fonètica experimental. L'altre gran camp d'atenció de la seua investigació el constitueix la sociologia del llenguatge.

La catalanofonia és una anàlisi sociolingüística de l'estat de la llengua catalana en general i en cada un dels territoris on es parla així com de les polítiques lingüístiques que s'hi han dut a terme; i explica (i vol ser una contribució) a la pugna de la comunitat lingüística catalana per a assolir un estatus normal entre les llengües mitjanes d'Europa.

L'acte s'emmarca en la commemoració dels 83 anys de les 'Normes de Castelló', organitzada per la plataforma Castelló per la Llengua des de l'any 2011, i que enguany es clourà dissabte 12 de desembre amb la ja tradicionals fira d’entitats i manifestació.

+ esdeveniment a Facebook
+ nota a castello.espais.iec.cat