Qui som?

Què és «Castelló per la Llengua»?

La plataforma «Castelló per la Llengua» naix de la voluntat de coordinar els esforços de tot un conjunt de partits, sindicats, associacions i col·lectius de Castelló de la Plana per la normalització del valencià: l'objectiu que ens aplega és la voluntat de viure plenament en la nostra llengua.

Una llengua que volem viva, forta i unida i present a tots els àmbits (des de l'ensenyament a la justícia, del cinema a la premsa diària), perquè és un lligam d'identitat amb el nostre passat i ens projecta cap al futur que volem, de pobles lliures i solidaris, i units en la diversitat.

Amb aquests objectius, ens organitzem per a mobilitzar-nos, estendre la consciència i defensar-nos de les polítiques que ens neguen la normalitat.


Qui en forma part?

Qualsevol col·lectiu que compartisca aquests objectius hi és benvingut, i com més serem millor. De moment, ja en formem part diverses associacions del món de la cultura (Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana-Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Plataforma per la Llengua, ACV Tirant lo Blanc), partits (Compromís, ERPV, EUPV, PSPV-PSOE), sindicats (STEPV, CGT, SEPC), organitzacions i col·lectius (Arran, Esquerra Independentista de la Plana, Endavant, Bloc Jove) i altres associacions (Grup de Recerca de la Memòria Històrica, Botafocs, Centre Excursionista de Castelló, El Camí, Moviment de Renovació Pedagògica, El Pont-Cooperativa de lletres).

 Què fa «Castelló per la Llengua»?

El que ens ha unit és el treball al voltant de les Normes de Castelló, per unificar esforços en els actes d'homenatge que diversos col·lectius han organitzat ininterrompudament des de l'Aplec a la Plaça de Bous del 25 d'abril del 1982, en què se'n commemoraven els 50 anys. Les Normes de Castelló o del 32, punt de partida de l'ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia, simbolitzen la unitat de la llengua catalana: contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat per unificar esforços i multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística.

Organitzem cada any una manifestació al voltant del 21 de desembre, coincidint amb la data de signatura de les Normes, que volem que siga punt de trobada i de visibilització de les diverses mobilitzacions en defensa de la llengua. «Castelló per la Llengua» també dóna suport a les mobilitzacions dels sindicats i els col·lectius de l'ensenyament per un model d’escola valenciana, plurilingüe i multicultural, així com a la reivindicació d'un espai de comunicació per a tota la nostra comunitat lingüística: volem TV3 al País Valencià i reivindiquem una RTVV digna, de qualitat, que respecte la pluralitat informativa i amb continguts 100% en valencià.


Per què cal moure's per la llengua?
  • Perquè després d'avanços històrics, el govern valencià ens condemna a retrocedir. Perquè el trilingüisme busca la marginació del valencià a l'ensenyament. Perquè la censura de TV3 ens nega l'accés a una televisió pública en la nostra llengua. Perquè volem que Nou siga una televisió pública, de qualitat i 100% en valencià, sense censura ni manipulació.
  • Perquè al «divideix i venceràs» dels qui voldrien que desaparegués la nostra llengua, hi oposem el lema que diu que «la unió fa la força».
  • Perquè volem una llengua unida i forta en la diversitat, amb un únic model de llengua per a tota la comunitat lingüística catalana, que siga flexible amb les diverses varietats.
  • Perquè moure's per la nostra llengua és la millor manera de defensar la dignitat de tots els pobles i cultures: ningú ha de renunciar a la seua cultura i a la seua llengua, que l'arrela a l'entorn i al record del seu passat.

Et calen més raons? Suma-t'hi i participa de les mobilitzacions!