dilluns, 25 de novembre del 2019

Castelló per la Llengua emplaça al govern municipal Castelló a tornar-li la plaça Major per a la celebració de les Normes de 1932

  • La plataforma considera que amb la revocació del permís es relega la defensa de la llengua a la invisibilitat
  • Emplaça al govern municipal a repensar la seua decisió i a reunir-se amb la plataforma per trobar una solució
  • Crida a la ciutadania i al teixit associatiu de la ciutat a donar suport en les xarxes socials amb el lema #NormesalaPlaça i a adherir-se a la sol·licitud en aquest enllaç
Els actes commemoratius de les Normes de Castelló s'han celebrat amb normalitat al centre de la ciutat des de 2011, tant amb governs del Partit Popular com del Pacte del Grau. No entenem que un govern format per PSOE, Compromís i Podem, partits que formen part activa de la plataforma i que han ratificat la Carta lingüística impulsada per Castelló per la Llengua fa només dues setmanes, revoquen un permís ja concedit des del 25 d'octubre per a la celebració dels actes a la Plaça Major de la ciutat a només tres setmanes dels actes. Una decisió que, en la nostra visió, indica una falta de sensibilitat en la defensa de la llengua.

Les Normes de Castelló són una de les fites històriques més importants de la nostra ciutat. Avalades per tota la intel·lectualitat de Castelló dels anys 30, independentment de la seua ideologia política. Són un símbol de la defensa de la llengua, de la reivindicació de la seua unitat i, per tant, un símbol d'identitat per a la ciutadania castellonenca. No entenem per què l'Ajuntament considera que l'acte que ha organitzat amb posterioritat a l'anunci dels actes de les Normes i a la concessió dels permisos corresponents és d'interés general i no ho són les Normes de Castelló. És per això que els demanem una explicació pública així com una reunió urgent per tal de trobar una solució de compatibilitat.

Des de la plataforma volem pensar que ha estat una errada de comunicació interna i que els partits del govern reconsideraran la seua postura. Així mateix, emplacem a la ciutadania a donar suport a què les Normes de Castelló se celebren a la plaça Major amb el lema #NormesalaPlaça.

En la comunicació de revocació de l'ocupació s'al·lega com a motiu "El Ayuntamiento de Castelló, a través del Área de Medio Ambiente, va a promover una serie de actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental en conjunción con el período navideño de los meses de diciembre de 2019 y enero de 2020", que considera incompatible amb els actes convocats per la plataforma. Tanmateix, en la notificació no s'aporta cap documentació ni esment de les activitats concretes, les hores de realització i el plànol d'ocupació. Castelló per la Llengua proposa a l’Ajuntament que trasllade les esmentades activitats a un lloc més relacionat amb el medi ambient com ara el Passeig Ribalta.

Enguany, la plataforma ix al carrer amb la reivindicació "Dret al valencià. Igualtat real" amb la qual vol reclamar una llei d'igualtat lingüística que garantisca els drets dels valencianoparlants a ser atesos en valencià per l'administració. Posem l'èmfasi en la paraula "igualtat" i en la paraula "dret" perquè mentre el personal de l'administració pública no siga competent en valencià el nostre dret formal no està garantit i provoca una situació de desigualtat enfront de la ciutadania que prefereix expressar-se en castellà i que sí que té garantits els seus drets. Que el govern municipal ens haja remès la seua notificació en castellà és una mostra més d'aquesta desigualtat de drets que ens proposem denunciar amb els actes d'enguany.

Castelló per la Llengua té concedit el permís de la plaça Major des del 25 d'octubre. I no ha rebut la revocació fins al 21 de novembre, 3 setmanes abans de la celebració (14 de desembre). En tres setmanes no hi ha temps de preparar tota la documentació que l'Ajuntament fa presentar, i la plataforma es planteja suspendre els actes. Els actes estan anunciats i els serveis contractats a la plaça Major. Relegant a Castelló per la Llengua es relega les més de 20 entitats que en formen part, les més de 40 associacions que cada any participen de la Fira d'Entitats, i totes aquelles que tenen actuacions: Botafocs, Muixeranga de la Plana, Conlloga-Muixeranga de Castelló i TEA&ROCK, un projecte pedagògic amb xiquets amb autisme.

La plataforma ha presentat hui, dilluns 25 de novembre, al·legacions per demanar que se li retorne la plaça Major. En elles es declara que:

  • S'ha comés una infracció de les normes de procediment administratiu comú
  • S'ha comés vulneració del dret a elegir la llengua en els procediments, articles 3.2 de la Constitución, article 6 i 9 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i article 13.c) i 15 de la llei 39/2015, d’1 d’octubre.
  • S'ha comés una desviació de poder.
  • I se sol·licita que se li done trasllat de tota la documentació aportada per l’Ajuntament de Castelló a la que fa referència la resolució (o proposta de resolució) en els Fonaments de dret, paràgraf tercer, per a la vista d’aquesta, poder al·legar el que al seu dret convinga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada