dissabte, 30 de novembre del 2019

Castelló per la Llengua lamenta la decisió de l’Ajuntament de revocar el permís de la Plaça Major per a la commemoració de les ‘Normes’


  • Demana una explicació pública raonada i documentada sobre la pretesa incompatibilitat entre les activitats programades per la plataforma i per l’Ajuntament, que «encara ningú ha aclarit en què consistiran»

  • Afirma que amb la seua decisió l’Ajuntament invisibilitza la reivindicació dels drets lingüístics i resta dignitat a la commemoració de les ‘Normes de Castelló’

  • Baralla traslladar la commemoració de les Normes de Castelló a una altra localitat


Divendres passat, a només tres setmanes dels actes commemoratius de les ‘Normes de Castelló’ organitzats per Castelló per la Llengua, plataforma que aplega més d’una vintena d’associacions de la ciutat, l’Ajuntament de Castelló de la Plana va comunicar-nos que revocava el permís d’ocupació de la Plaça Major de la ciutat per a la celebració de la jornada festiva i reivindicativa programada per dissabte 14 de desembre. El motiu de la revocació –comunicada en castellà– era que l’Ajuntament «va a promover una serie de actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental en conjunción con el período navideño de los meses de diciembre de 2019 y enero de 2020». Uns actes que, a dia d’avui, encara ningú ha aclarit en què consistiran i per quins motius són incompatibles amb les activitats programades per Castelló per la Llengua, que disposava del permís d’ocupació de la plaça des del 25 d’octubre.

Des de 2011, la plataforma ha pogut celebrar els actes amb tota normalitat amb governs de diferents colors polítics. Actualment, el seguit d’obstacles i negatives de l’actual equip de govern municipal, format per PSOE, Compromís i Podem- Esquerra Unida, integrats en Castelló per la Llengua, si més no fins al dia de hui, condemna la celebració de les Normes de Castelló a una precarietat que no havia patit en cap moment de la seua història.

  1. A nivell legal, es van presentar al·legacions en què declaràvem que: (a) s’havia comés una infracció de les normes de procediment administratiu comú; (b) s’havia comés vulneració del dret a elegir la llengua en els procediments, articles 3.2 de la Constitución, article 6 i 9 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i article 13.c) i 15 de la llei 39/2015, d’1 d’octubre; i (c) s’havia comés una desviació de poder. Per tot això, sol·licitàvem que se’ns donara trasllat de tota la documentació aportada per l’Ajuntament de Castelló a què fa referència la resolució (o proposta de resolució) en els Fonaments de dret, paràgraf tercer, per, a la vista d’aquesta, poder al·legar el que al nostre dret convinguera. També es van demanar altres 4 espais que tampoc han estat concedits.
  2. A nivell ciutadà, vam convidar persones i entitats a expressar a les xarxes socials el seu suport a la recuperació de la Plaça Major per a la commemoració de les ‘Normes’ amb l’etiqueta #NormesalaPlaça, i a adherir-se a una petició al nostre web. En total, s’han recollit prop de 800 adhesions de persones i entitats de la ciutat i més enllà en només 5 dies.
  3. Finalment, esteníem la mà a l’Ajuntament i sol·licitàvem a l’equip de govern una reunió a dues bandes per a trobar solucions de compatibilitat entre els actes commemoratius de les ‘Normes’ i els actes que l’Ajuntament havia de «promoure».

L’equip de govern va accedir a una reunió entre representants de Castelló per la Llengua i dels tres grups municipals –PSPV-PSOE, Compromís i Podem–, que va tenir lloc dimecres. Un gest que vam acollir amb esperança, pensant que obriria la porta a una solució satisfactòria per a totes les parts. És per aquest motiu que la nostra decepció va ser majúscula quan ahir, després de la reunió de la Junta de Govern, se’ns va comunicar –després de fer-ho públic en roda de premsa– que l’Ajuntament es reiterava en la decisió de revocar el permís. I ho feia sense aclarir, ni de lluny, els motius pels quals les activitats previstes són incompatibles amb la commemoració de les ‘Normes’ a la Plaça Major. Es pot comprovar en el correu remés pel regidor de mobilitat, Jorge Ribes, a Castelló per la Llengua.

Davant de tot això, i atés que ni les al·legacions, ni les peticions d’informació formulades directament en la reunió mantinguda amb l’equip de govern, ni la resposta del regidor després de la Junta de Govern no han donat resultat fins ara, Castelló per la Llengua tornem a demanar que, pel més elemental respecte, l’Ajuntament de la ciutat es digne a oferir a la ciutadania:
  1. Un aclariment sobre les activitats que està programant el mateix dia que les nostres i al mateix espai que teníem concedit des del 25 d’octubre, i sobre les quals encara no hem aconseguit saber res de concret. Ni tan sols sembla que hi haja acord en el nom de l’activitat: hem sentit a parlar d’«activitats d’infraestructura verda», «d’un jardí efímer» (que depén de qui en parla es transforma en «itinerant»), d’una «intalación de grandes dimensiones de carácter navideño» o, de manera genèrica, de “actividades con el objetivo de la promoción y defensa del medioambiente y la sostenibilidad ambiental”.
  2. Una explicació pública sobre per què aquestes activitats –que ni tan sols s’han anunciat i que ningú sap aclarir en què consistiran– són de major interès públic que la commemoració de les ‘Normes de Castelló’. I si tenen tant interès públic, com és que (a) no s’han començat a programar fins a 3 setmanes abans de celebrar-se?, (b) encara no s’han anunciat públicament a 2 setmanes d’inaugurar-se (!).
  3.   Una explicació pública sobre per què aquestes activitats són incompatibles amb la commemoració de les ‘Normes de Castelló’ a la Plaça Major el dia 14 de desembre. Dit d’una altra manera, volem que aclarisquen per què la celebració d’aquestes activitats, que volem pensar que efectivament són d’interès general, ha de perjudicar necessàriament el normal desenvolupament d’un altre acte que ja estava autoritzat des del 25 d’octubre. Quan hauria estat ben fàcil programar aquestes activitats en altres espais de la ciutat –el Passeig Ribalta, que ens proposen com a alternativa, sembla un emplaçament ideal per un «jardí»– o, encara més, deixar el muntatge i la inauguració de les activitats per diumenge 15, tenint en compte que l’activitat s’allargarà fins al gener. No deu vindre d’un dia, no?
En fi: no ens agrada ser malpensats, però no sembla que siga tot fruit de la casualitat. Perquè és clar que, amb voluntat política, existeixen diferents vies transitables perquè tots dos actes es puguen celebrar, sense interferir-se, a l’espai més emblemàtic de la nostra ciutat. I si del que es tracta no és d’això sinó de deixar clar que l’Ajuntament es desmarca (d’alguns) dels actes programats per la plataforma, la qüestió ja havia quedat resolta en successives reunions prèvies entre la regidoria de Normalització Lingüística i Castelló per la Llengua, amb la retirada del logotip de l’Ajuntament del cartell. És per això que lamentem profundament i que no entenem per què s’ha considerat necessari arribar a aquesta situació, després d’haver confiat en la bona voluntat dels grups municipals i d’haver-los ofert mà estesa en cada reunió i en cada comunicat perquè repensaren la seua decisió –o, arribat el cas, se’n desmarcaren.

No voldríem qüestionar el compromís dels partits del govern amb la defensa i la promoció del valencià. Tots tres formen part de Castelló per la Llengua i s’han adherit a la «Carta lingüística» promoguda per la plataforma com a base per a la seua política lingüística en l’àmbit municipal.

El cert és, però, que ho vulguen o no la seua decisió i els emplaçaments alternatius que ens proposen releguen la plataforma i, el que és més important, invisibilitzen la reivindicació dels drets lingüístics i resten dignitat i rellevància a la commemoració de les ‘Normes de Castelló’. Un esdeveniment històric que el 2016 va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat Valenciana, després que el 2010 s’hagueren aprovat mocions per unanimitat tant a l’Ajuntament com a la Diputació de Castelló. Arraconant la commemoració de les ‘Normes’ no estan donant l’esquena a un acte qualsevol. Francament, ho trobem inacceptable i decebedor.

Com que del que es tracta és de reivindicar els nostres drets lingüístics i de fer-ho mentre commemorem i posem valor el patrimoni cultural de tot el poble valencià, Castelló per la Llengua estem barallant la possibilitat de traslladar els actes a una localitat que situe les ‘Normes’ en el lloc que mereixen, i està mantenint diferents contactes en aquest sentit, que es donaran a conèixer en el moment oportú.

No serà la primera vegada que les ‘Normes’ es commemoren «a l’exili». Però no havíem pensat que un any Castelló de la Plana tornaria a quedar-se sense celebrar les ‘Normes’ justament en les circumstàncies polítiques actuals, amb el vent de cara.

Així i tot, confiem encara que la mobilització ciutadana i la voluntat de diàleg de Castelló per la Llengua ajudarà l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló a buscar una solució consensuada amb la plataforma, que situe la celebració de les Normes de Castelló i la reivindicació del valencià com a llengua de valor, pròpia de la ciutat i de més de deu milions de persones, al centre de la vida social castellonenca, igual que ho ha estat quan s’ha celebrat a la Plaça Major o a la Plaça de Santa Clara, en el passat.

Castelló de la Plana, País Valencià, 29 de novembre de 2019

Fotos de la roda de premsa de presentació del comunicat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada