Ahir el filòleg, sociolingüista i membre de la secció filològica de l'IEC VIcent Pitarch va pronunciar, a la Sala de Conferències de la Llotja del Cànem, la conferència "Les Normes de Castelló en la perspectiva dels 80 anys".
Més de 50 persones -algunes de les quals dretes- van seguir la conferència en què Vicent Pitarch va fer un repàs de la significació històrica i present de les Normes de Castelló. La intervenció de Pitarch va comptar amb una primera part de caràcter més marcadament històric, en què va explicar als assistents les necessitats que van menar a la unificació ortogràfica (tenir un model de llengua apte pels usos que una cultura moderna exigia, en la perspectiva del valencianisme del primer terç del segle XX d'articular la societat valenciana entorn de la seua llengua pròpia i històrica, el català). En la segona part, en canvi, Vicent Pitarch es va centrar en l'actualitat i va fer un repàs a les llums i les ombres de la presència i la vitalitat de la llengua al País Valencià. La comunitat lingüística catalana, segons Pitarch, manté una notable vitalitat gràcies -sobretot, si no en exclusiva- a una potent societat civil autoorganitzada en defensa de la llengua i la cultura, amb exemples ben evidents com l'èxit de la llengua a Internet; però també s'observen notables deficiències en l'extensió de l'ús de la llengua o en la congelació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, per exemple.
Amb la conferència de Vicent Pitarch es cloïen les activitats organitzades per Castelló per la Llengua en commemoració del 79é aniversari de les Normes del 32. Una commemoració que s'ha materialitzat aquest 2011 en desenes de xerrades a centres d'ensenyament secundari i a l'escola oficial d'idiomes, seguides per centenars d'estudiants; en l'acte de presentació de Castelló per la llengua, amb el Fòrum Babel ple a vessar; en un cicle de conferències en què han participat Isidor Marí, Lluís Meseguer i Vicent Pitarch, i que ha aconseguit omplir durant les tres jornades la sala de conferències de la Llotja del Cànem; i amb l'exitosa jornada de dissabte 17 de desembre, amb una fira en què hi van participar més d'una vintena d'entitats, amb jocs, tallers i contacontes per als infants a càrrec entre d'altres de l'Esplai Pentecosta, de Botafocs i Rosabel Canós, amb un dinar popular amb un centenar llarg de participants, la manifestació que va aplegar milers de persones "Per una escola valenciana, pública i qualitat" i el concert d'Eina, Pirat's Sound Sistema i Almorranes Garrapinyaes amb totes les entrades venudes i la sala plena de gom a gom.
Des de Castelló per la Llengua, doncs, fem una valoració molt positiva dels actes convocats i de la bona resposta de tots els participants en les activitats i de les 186 entitats i dels gairebé 700 particulars adherits a la "Crida a la mobilització" -als quals volem agrair la seua implicació. Tot plegat ens esperona a reempendre la lluita per la plena normalització de la llengua en tots els àmbits amb la vista posada en la celebració dels 80 anys de les Normes de Castelló, el desembre del 2012. Us mantindrem informades de les properes iniciatives.
Salut i gràcies!
Castelló per la Llengua
21 de desembre del 2011, a 79 anys de la signatura de les Normes de Castelló
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada