dimecres, 9 de desembre del 2015

“Trau la llengua!”. Dissabte, actes centrals de la commemoració dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’

Una fira d’entitats, una manifestació i un concert faran bollir d’activitat Castelló de la Plana en els actes commemoratius organitzats, per cinqué any consecutiu, per la plataforma Castelló per la Llengua


Aquest dissabte, 12 de desembre, arriba el plat fort de la commemoració dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’, organitzada per la plataforma mobilitzadora i cívica Castelló per la Llengua. Les ‘Normes’, un acord ortogràfic signat el 21 de desembre de l’any 1932 a Castelló de la Plana, van marcar un punt d’inflexió en la recuperació de l’ús públic del valencià en els esperançadors anys de la Segona República. Una fita que reivindiquem amb els peus en el present i la mirada en un futur en què volem consolidar el valencià com a llengua comuna i de cohesió social dels valencians i les valencianes.

La jornada festiva i reivindicativa de dissabte arrancarà a les 11h a la Plaça Santa Clara, amb una fira d’entitats amb paradetes informatives, animació infantil (amb l’Esplai Pentecosta, contacontes de Rosabel Canós i molt més) i tallers de cultura popular amb el grup de dimonis Botafocs i la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Sueca. L’acte es tancarà amb un dinar i l’actuació del cantautor Toni de l’Hostal.

A les 18h entrarem en el tram més reivindicatiu de la jornada, amb la ja tradicional manifestació que arrancarà a les 18h des de la Plaça de la Independència (la Farola). El lema de l’acte, “Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots”, vol conscienciar els castellonencs i castellonenques que, perquè el valencià recupere espais, cal que totes i tots, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem, l’assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d’arena per a augmentar-ne l’ús.

La jornada es clourà en un ambient festiu amb un concert de música en valencià que aplegarà, a partir de les 21h a la Pèrgola, els grups Talps, El Diluvi i Orgull de Classe, amb final de festa a càrrec de Mash Masters.

Amb els actes del dia 12 es posarà a fi a uns mesos de novembre i de desembre farcits d’activitats de reivindicació de les ‘Normes’, organitzades per les entitats que formen part de Castelló per la Llengua, i que han acollit conferències i debats públics, presentació de llibres i la projecció, per primera vegada a Castelló, del documental Sempre Al Tall, homenatge al grup pioner i referent indefugible de la música en valencià.

Castelló de la Plana, 10 de desembre del 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada