dimecres, 11 de desembre del 2013

Més de 40 persones omplin la primera conferència del cicle que commemorar els 81 anys de les 'Normes de Castelló'

Vicent Pitarch, sociolingüista i delegat de l'IEC a Castelló, presenta el seu nou llibre en un acte d'homenatge a Lluís Revest

Avui, 11 de desembre a les 19h i a l'IES Ribalta, s'ha encetat el cicle de conferències en commemoració del 81 aniversari de les Normes de Castelló amb la intervenció de Vicent Pitarch sobre “Les Normes de Castelló als cent anys de les Normes de l'Institut d'Estudis Catalans. Homenatge a Lluís Revest”.

El sociolingüista ha destacat que les “Normes de Castelló” són hereves indiscutibles de les “Normes Ortogràfiques” de l'Institut d'Estudis Catalans, aprovades el 1913. Pitarch ha situat la relació entre les dues “Normes” en el seu context històric i ha repassat diferents fites d'especial rellevància per a la defensa i la revalorització del valencià: especialment la fi de la dictadura de Primo de Rivera i l'adveniment de la Segona República; i amb anterioritat, la creació de la primera revista nacionalista a Castelló, la proposta d'un alcalde blasquista d'ensenyar el valencià a les escoles i, sobretot, la creació de la Societat Castellonenca de Cultura els anys 1919-20, que edita el seu Butlletí seguint les normes ortogràfiques fabrianes, adoptades per l'IEC el 1913.

Pitarch és un dels principals estudiosos de les “Normes de Castelló” i compta amb una extensa bibliografia publicada sobre la qüestió, una tasca cabdal en la vindicació de les “Normes”. Entre altres, els seus treballs han permès identificar nombrosos signataris de les “Normes”. Tanmateix, entre els signants destaca, en el 50é aniversari de la seua mort, Lluís Revest, figura cabdal en la implantació del valencià culte a Castelló, i que malgrat que era un home profundament de dretes va estar sempre fortament compromés amb la llengua dels valencians.

De tot açò i de més coses parla Vicent Pitarch en el seu darrer llibre, Les Normes de Castelló als cent anys de les Normes de l'Institut d'Estudis Catalans. Per exemple, i com ell mateix ha assenyalat en la conferència, que “les Normes de Castelló no són més que una mera adaptació –aclimatació– a les Normes de l'IEC. O més ben dit: són el mateix”, en una clara reivindicació de la unitat de la llengua.

En finalitzar l'acte ha aprofitat per a signar-ne alguns exemplars als assistents. Si no hi heu pogut vindre avui, tindreu una altra oportunitat perquè us el signe dissabte 21 de desembre a les 12h a la fira d'entitats, a la Plaça Santa Clara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada