A causa de la previsió de pluja, els actes centrals de la commemoració dels 84 anys de les 'Normes de Castelló' tindran lloc finalment a la Pèrgola, al Passeig Ribalta. Els horaris i les activitats es mantenen segons la previsió.
El pròxim dissabte 17 de desembre, a partir de les 11h del matí, la Pèrgola acollirà la diada festiva i reivindicativa amb què culminen els actes de celebració dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, i que hem organitzat Castelló per la Llengua amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló. Els actes, inicialment previstos a la Plaça Major, s'han hagut de traslladar per la previsió de pluja.
Un any més, la ciutat reivindicarà les ‘Normes del 32’, que van marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l'element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica. Hem volgut plasmar aquesta voluntat de viure plenament en valencià, ben viva en el nostre poble, en el lema dels actes: "Castelló batega en valencià". A aquest lema hi hem afegit "5 anys d'estima, passió i moviment", perquè enguany s’han complit cinc anys des que el desembre de 2011 vam convocar la primera mobilització unitària per a reivindicar les 'Normes' sota el paraigua de Castelló per la Llengua, que a dia d’avui aplega més de vint partits, sindicats i associacions de la ciutat.
Els actes començaran a les 11h a la Pèrgola amb l’obertura de la fira d’entitats per la llengua que es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de dimonis amb Botafocs (11h) i un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva (12h). A les 13h començarà un acte commemoratiu, conduït per la periodista Oriana Brunori, en què s’intercalaran els parlaments d'ACPV, Escola Valenciana, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua amb les intervencions de Miquel Gil i les muixerangues. La jornada es clourà amb un dinar en el mateix recinte de la Pèrgola i amb un concert de Miquel Gil.
Enguany els actes commemoratius van començar a final de novembre i s’han allargat durant la primera quinzena de desembre, amb la celebració d’unes “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC-UJI); la presentació del llibre El tio Canya ha mort organitzada per la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc (vídeo); i la passejada pels “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, organitzada per ACPV. I aquesta setmana encara han tingut lloc dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua i que portaven per títol "Al País Valencià, podem viure sense el valencià?" i “La competència lingüística en la funció pública”, dimarts 13 i dijous 15 de desembre.
Emplacem el conjunt de la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes i omplir la Pèrgola aquest dissabte, perquè només entre totes i tots aconseguirem que Castelló continue, un desembre més, bategant en valencià. Us hi esperem!
Per la normalització de la nostra llengua ens falta moltíssim. La presència al carrer és residual, no entenc, per exemple, que a Castelló els noms de carrers no estiguen només en valencià. Perquè a les grans superfícies o franquicies no se'ls obliga a fer servir el català mitjançant lleis que ho facen realitat. Perquè no facilitem que ràdios i televisions en la nostra llengua puguen estar presents ací. Per a quan un carrer a Guillem Agulló a la ciutat de Castelló com van dir alguns dirigents de Compromís quan eren a l'oposició...
ResponElimina