dissabte, 13 de desembre del 2014

2.000 persones fan bategar Castelló pel dret a viure en valencià

Capçalera (foto: @cupnacional)
Avui 13 de desembre, Castelló de la Plana ha viscut tota una sèrie d'actes per commemorar els 82 anys de la signatura de les Normes de 1932, o Normes de Castelló. Uns actes que començaven al matí amb una excursió per la via verda de Benicàssim-Orpesa i el paratge de la Renegà, organitzada pel grup de muntanya Viarany.

A partir de les 11h del matí i a la cèntrica plaça de Santa Clara, més d'una quarantena d'entitats s'han aplegat en una fira per a compartir experiències i lluites, mentre se succeïen tallers infantils i de cultura popular, amb la Conlloga, Botafocs i l'Esplai Pentecosta entre altres, contacontes a càrrec de Rosabel Canós i l'actuació del grup Trobadorets. La fira ha finalitzat amb un dinar de germanor i l'actuació de la rondalla Primer de Maig que ha aplegat més de cent comensals, que prenien forces per a acudir a les 18h de la vesprada a la plaça de la Independència. Des de la Farola mateix ha arrancat l'acte central de les jornades, una multitudinària manifestació amb un lema, Volem viure en valencià, tan simple com difícil de fer realitat amb una Generalitat que hi juga a la contra.

2.000 persones han recorregut el centre de Castelló de manera festiva alhora que reivindicativa. La manifestació s'ha aturat a la casa Matutano -lloc on es van signar les Normes el 1932- on la Conlloga-Muixeranga de Castelló ha fet quatre pilars, simbolitzant les quatre barres, i Pep Martí ha cantat una albada en homenatge a la fita històrica i a la unitat de la llengua. La manifestació ha finalitzat a la plaça de les Aules, on Suso Monforte i Pau Sancho, membres de l'AMPA del col•legi Herrero, han llegit el manifest.

Volem viure en valencià, i tenim tot el dret a fer-ho!

Castelló de la Plana, 13 de desembre del 2014
82 anys de les signatura de les 'Normes de Castelló'
Fira d'entitats (foto: @ampaspubcs)
Taller de dimonis amb Botafors (foto: @espaimenut)
Actuació de Contaclown
Actuació de la Conlloga-Muixeranga de Castelló (foto: @AmaliaGarrigos)
Actuació de Trobadorets
Dinar de germanor
Actuació de la Rondalla Primer de Maig (foto: @VictorTormoR)

Capçalera de la manifestació (foto: @MarinaAlbiol)
Actuació de la Conlloga - Muixeranga de Castelló a la manifestació (foto: @matxinada14)

Homenatge a les 'Normes' davant de la Casa Matutano (foto: @ElisaOrTe)
Parlaments a la Plaça de les Aules (foto: @JERPV)
La Plaça de les Aules plena per a escoltar els parlaments

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada