divendres, 20 de setembre del 2013

El Correllengua recorre un anys més els carrers de Castelló

L'entitat Acció Cultural del País Valencià, com cada any, fa arribar la flama de la reivindicació lingüística a Castelló de la Plana el 27 de setembre. Enguany, el Correllengua se celebra en homenatge als poetes Salvador Espriu i Vicent Andrés Estellés. Castelló per la Llengua serem presents al recorregut i us convidem a participar-hi.

Cercavila del Correllengua a Castelló de la Plana
Divendres 27 de setembre | 19:30h
Des de l'IES Sos Baynat a l'estàtua de Jaume I




Manifest d'Acció Cultural del País Valencià pel Correllengua 2013

Un poeta ens encoratja: “Ara digueu: Ens mantindrem fidels per sempre més/ al servei d'aquest poble”. I l'altre poeta ens incita: “Assumiràs la veu d'un poble/ i serà la veu del teu poble/ i seràs, per a sempre, poble”. Salvador Espriu i Vicent Andrés Estellés, dos dels nostres més grans poetes del segle XX, dels quals commemorem ara el naixement, ens encoratgen, ens inciten, amb els seus versos, a aquesta fidelitat al nostre poble; i, amb ella, a la llengua que ens és pròpia i comuna a valencians, catalans i gent de les Illes.

Escoltant la seua veu, ratifiquem la clara aposta per la plena normalització del valencià en tots els àmbits de la vida pública i social. A l'ensenyament, sí, és clar, des de les escoles infantils a la universitat, passant per escoles i instituts, i malgrat tots els intents de desestabilitzar un ensenyament progressista i en valencià que tants anys ens ha costat de construir.

Però també en els mitjans de comunicació: volem un Canal 9 públic, de qualitat i en la nostra llengua, i volem també que es faça efectiu l’acord de reciprocitat entre Canal 9 i TV3, pel qual hem treballat tant. I diem sí al ple ús social de la nostra llengua al comerç, a les institucions, a la banca… i al ple reconeixement legal de la denominació acadèmica de “català”.

Volem ratificar, ara i ací, la nostra voluntat de continuar treballant de manera incansable per un País Valencià lingüísticament normal, en el qual les autoritats no siguen un entrebanc per a aquesta normalitat sinó, ben al contrari, un exemple i un impuls per al seu progrés lingüístic, cultural i nacional. I, en aquest sentit, volem deixar clar que qualsevol intent de fer retrocedir la nostra llengua, qualsevol intent de marginar-la o d'esquarterar-la ens trobarà ferms, al seu davant, deixant clara la nostra voluntat d'avançar fins a la plena normalitat que totes i tots desitgem.

Hem avançat gràcies a l’esforç de milers de valencians, però tenim encara molt de camí per recórrer. Se’ns obren moltes possibilitats durant els pròxims anys, però només el compromís de la societat, impulsat per associacions com ara Acció Cultural, ens permetrà assolir nous guanys a partir del bagatge que ens han deixat grans autors com són Estellés i Espriu.

A eixe futur de treball i d’esperança us convoquem.

Visca el País Valencià, visca el Correllengua!



Notícia relacionada: "El periodista Javier Andrés sera qui llegirà a Castelló el Manifest del Correllengua" (VilaWeb Castelló, 20.09.13)


Notícia relacionada: "Divendres 27 de setembre se celebrarà el Correllengua a Castelló" (VilaWeb Castelló, 16.09.13)

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada