dissabte, 16 de maig de 2015

Més de 50 persones van acudir a la cita amb Jaume Cabré a Castelló de la Plana

En plena voràgine de la campanya, bombardejats per centenars de missatges electorals que a penes si tenim capacitat de pair, un bon grapat de castellonencs i de persones vingudes d'altres indrets de la Plana hem preferit refugiar-nos a la sala d'actes de la Tinença d'Alcaldia Oest -l'antiga estació de trens- per a escoltar les paraules d'un savi: l'escriptor i guionista Jaume Cabré (Barcelona, 1947).

En la conferència, que portava per títol "La creació de mons", Cabré ha desgranat el procés de confecció de la seua última novel·la, Jo confesso (Proa 2011) -a hores d'ara traduïda a 15 llengües- en una lliçó magistral sobre l'art (i l'ofici) d'escriure. Els assistents hi han pogut gaudir de les seues reflexions sobre l'estil ("la literatura no és escriure això, és escriure així"), la construcció dels personatges, el sorgiment dels temes i finalment l'assoliment d'un sentit global en la novel·la: "quan escrivim creem tot un món amb les paraules, que són el nostre material". Un sentit que l'escriptor només descobreix al final del procés, moment en què -com diu el colofó de Jo confesso- no pot sinó "donar per definitivament inacabada" l'obra.

La intervenció del ponent ha deixat pas a un animat debat amb el públic, entre el qual brillaven uns quants escriptors de les nostres comarques (començant per Vicent Usó, presentador i conductor de l'acte). Més tard, amb la sensació de plenitud que ens acompanya després d'una bona conversa, els assistents hem enfilat cadascú el camí de casa nostra, de ben segur que amb ganes renovades de llegir (o millor encara, de rellegir, "l'única manera seriosa" de fer-ho segons Joan Fuster): de deixar-nos envair i commoure pel nou món que ens espera a l'interior de cada (bon) llibre.

Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans volem fer pública la nostra enorme gratitud amb Jaume Cabré per haver-nos volgut acompanyar i amb totes les persones que han correspost la invitació. Entre tots han fet de l'acte un èxit de participació i un "esdeveniment memorable", en paraules de Joan F. Mira.

Castelló per la Llengua
Delegació de Castelló - Institut d'Estudis Catalans
Castelló de la Plana, 15 de maig del 2015

PS: Aprofitem per a convidar-vos al primer 'vermut literari' d'aquesta primavera, que tindrà lloc el proper dissabte 23 de maig a les 12h al bar '100 vins' (Plaça de les Aules), amb la presentació de El finançament valencià, de Vicent Cucarella (Bromera, 2015). Us hi esperem!

2 comentaris:

  1. Vaig gaudir molt de la conferència/confessió. Us done les gràcies per fer possible una classe magistral impagable. Per a mi, que com Jaume Cabré també m'escric a sobre, va estar molt enriquidora.
    Us deixe l'enllaç amb la "crònica" que he fet al meu bloc de l'acte.

    http://lacolinanaranja.blogspot.com.es/2015/05/jaume-cabre-la-creacio-de-mons.html

    ResponElimina