dimarts, 25 de setembre del 2012

Castelló per la Llengua dóna suport i participarà en el Correllengua de divendres 28 de setembre


La plataforma Castelló per la Llengua volem mostrar el nostre suport al Correllengua, que tots els anys organitza Acció Cultural del País Valencià. Així mateix, anunciem la nostra participació en el Correllengua de Castelló, que tindrà lloc aquest divendres 28 de setembre. El recorregut de la flama començarà a les 19h a l'I.E.S. Sos Baynat i finalitzarà en l'estàtua del Rei Jaume I, on Vicent Pitarch llegirà el manifest que tot seguit us adjuntem.



Un any més, ens hem reunit ací per a rebre la Flama del Correllengua. I, amb ella, volem reiterar una vegada més el nostre suport a l’ús ple del valencià, de la nostra llengua catalana, a tots els nivells de la vida pública, començant pel seu ús normal per part dels governants i les administracions, seguint pels mitjans de comunicació públics i privats, i arribant fins els diferents nivells de l’ensenyament, on les conquestes aconseguides durant tants anys es troben en seriós perill per tota una sèrie de mesures que poden afectar greument, entre altres aspectes, la normalització lingüística.
Volem també fer sentir la nostra veu de protesta, lamentant que la ILP Televisió sense fronteres, signada per més de 660.000 persones, no haja merescut l’acceptació per part dels diputats majoritaris del Congrés. Reiterem una vegada més la nostra exigència irrenunciable que TV3 i la resta de canals televisius en la nostra llengua es puguen veure amb normalitat per tot el territori del País Valencià, i exigim a les autoritats que prenguen les disposicions legals que ho facen possible, així com la retirada de les multes injustament imposades a Acció Cultural per haver dut durant tants anys TV3 a les nostres pantalles.
Enguany s’acompleixen els cinquanta anys de la publicació d‘una obra cabdal per a la nostra presa de consciència de valencianitat i de formar part d'una col.lectivitat nacional determinada. Es tracta, ja ho heu endevinat, del “Nosaltres els valencians”, de l’inoblidable escriptor suecà Joan Fuster. En temps de tantes renúncies, no podem oblidar l’enorme aportació que va significar l’obra fusteriana per a la nostra identitat com a poble, i volem reiterar que les seues obres i el seu exemple ens han de servir de referent a l’hora d’avançar cap a la nostra llibertat com a poble.
També s’acompleixen enguany vuitanta anys de la signatura de les anomenades “Normes de Castelló”, el 1932. Aquestes Normes ens van permetre la plena unificació ortogràfica i gramatical de la llengua catalana, i han estat i continuen sent la peça cabdal de la nostra plena normalització lingüística i literària. També volem homenatjar, per tant, en aquest acte, els homes que les van fer possibles.
El nostre país i la nostra llengua afronten reptes complicats però estimulants. En temps de crisi, quan molts aspectes de la vida que semblaven immutables són ara qüestionats i  estan subjectes a canvis impensables encara fa pocs anys, volem ratificar la nostra fidelitat a la llengua, i la nostra voluntat i esperança de construir un país en llibertat, on la nostra identitat col.lectiva siga plenament assumida per la població.
Visca el valencià! Endavant amb el Correllengua!

1 comentari:

  1. Gràcies a Castelló per la Llengua, i especialment a Maria Nebot, per difondre el Correllengua de Castelló del 2012.

    ResponElimina