dissabte, 10 de desembre del 2016

Parlem sobre drets lingüístics i competència lingüística en la funció pública

Una taula redona abordarà aquestes qüestions el pròxim 15 de desembre, amb la participació de Ferran Puchades (Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (Ajuntament de Castelló) i Toni Gisbert (Acció Cultural del País Valencià). L'acte s’emmarca en la commemoració dels '84 anys de les Normes de Castelló'.

El pròxim dijous 15 de desembre, a les 19h a la Sala d’Actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78, Castelló de la Plana), tindrà lloc aquest acte organitzat per la plataforma Castelló per la Llengua amb què volem debatre sobre una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció del dret dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l'administració pública. Teòricament protegit per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), el cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem tristament acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics.

Considerem que cal posar sobre la taula un debat social sobre la competència lingüística en la funció pública, perquè només assegurant la plena capacitació lingüística dels treballadors públics es poden garantir els drets lingüístics de la població. A més, aprofitarem per a conéixer de primera mà la situació de la competència lingüística a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló, les principals administracions amb què ens relacionem els castellonencs i castellonenques, i les mesures que s’hi estan impulsant.

La taula redona comptarà amb les intervencions de Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (coordinador d'Acció Cultural del País Valencià). L'acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.

Roda de premsa de presentació de la commemoració
L’activitat s’emmarca en els actes commemoratius dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, que porten per lema “Castelló batega en valencià”. A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment” perquè enguany ja és el cinqué any consecutiu que aquesta cita l’organitza unitàriament la plataforma Castelló per la Llengua, integrada per més de vint partits, sindicats i associacions. 

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el pròxim dissabte 17 de desembre amb una jornada festiva i reivindicativa a la Plaça Major de la nostra ciutat i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori i amb parlaments d’Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l'actuació de Miquel Gil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada