dijous, 8 de desembre de 2016

Al País Valencià, podem viure sense el valencià?

Una taula redona abordarà aquesta qüestió el pròxim 13 de desembre, amb la participació de Tania Baños (Alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (Voluntariat pel valencià, Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (Alcalde de Soneja). L'acte s'emmarca en la commemoració dels ‘84 anys de les Normes de Castelló’

El pròxim dimarts 13 de desembre, a les 19h a la Sala d’Actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78, Castelló de la Plana), tindrà lloc aquest acte organitzat per la plataforma Castelló per la Llengua amb què volem convidar la societat castellonenca i valenciana en general a una reflexió conjunta: és possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià?

Ens preocupa constatar que el debat sobre les llengües al nostre país fa temps que no avança. Vivim atrapats entre uns discursos utilitaristes que justifiquen el predomini del castellà i uns discursos de defensa del valencià que només apel·len als valors emocionals i identitaris, i que no aconsegueixen atraure els que no han rebut el valencià en família. Creiem que aquesta visió dicotòmica simplifica en excés el debat i ens fa perdre de vista altres realitats. Poc es parla, per exemple, de les oportunitats laborals que obri el coneixement del valencià, de tota l’oferta cultural a què renunciem si no coneixem la llengua, de les oportunitats perdudes d’establir vincles amb els nostres veïns o de participar amb plenitud en el ric teixit associatiu valencià.

Quines portes ens obri el valencià? A què renunciem si li donem l’esquena? Quines dificultats ens trobem els que volem aprendre’l i començar a usar-lo? Sobre tot això i més en parlarem amb l’Alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños; amb la coordinadora del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana, Dariana Groza; i amb l’Alcalde de Soneja, Benjamín Escriche. Toni Vizcarro, de Col·lectius per la Llengua i la Cultura-Escola Valenciana, presentarà i moderarà l’acte. Tothom està convidat a venir i dir-hi la seua: tant els que parlem valencià habitualment com els que el sabem però no ens hem llançat a parlar-lo, tant els que l’estem aprenent com els que encara no hem trobat el moment de posar-nos-hi. Perquè el futur del valencià l’hem de construir entre totes i tots!

L’activitat s’emmarca en els actes commemoratius dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, que porten per lema “Castelló batega en valencià!”. A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment” perquè enguany ja és el cinqué any consecutiu que aquesta cita l’organitza unitàriament la plataforma Castelló per la Llengua, integrada per més de vint partits, sindicats i associacions. Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el pròxim dissabte 17 de desembre amb una jornada festiva i reivindicativa a la Plaça Major de la nostra ciutat i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori i amb parlaments d’Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l'actuació de Miquel Gil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada