dijous, 18 de setembre del 2014

Castelló per la Llengua impulsa una proposta de Declaració Institucional per la defensa i promoció del valencià

Avui, 18 de setembre, els grups municipals de Compromís, EUPV i PSPV a l'Ajuntament de Castelló de la Plana han presentat una proposta de Declaració Institucional impulsada per la plataforma Castelló per la Llengua, que es debatrà al proper plenari de l'Ajuntament

La proposta de Declaració s'ha presentat avui coincidint amb les mobilitzacions que tindran lloc aquesta vesprada arreu del País en defensa de l'ensenyament públic, de qualitat i en valencià. Precisament, la iniciativa de Castelló per la Llengua té punt de partida en les mobilitzacions en la recta final del curs passat contra el tancament de línies en valencià a la ciutat, i naix amb la voluntat de ser exportada a altres municipi valencians.

El document proposa al Ple de l'Ajuntament que adopte els següents acords:
  • Primer: Demanar al Govern valencià que complisca amb el mandat de la LUEV de promoure l’ús del valencià a tota la vida pública.
  • Segon: Demanar al Govern valencià que complisca amb el mandat de la LUEV d’assegurar l’educació en valencià a tots els valencians.
  • Tercer: Demanar al Govern valencià que retorne els mitjans de comunicació públics valencians i que, d’acord amb el mandat de la LUEV, hi faça del valencià la llengua d’ús habitual.
El text justifica les seues peticions a partir de la Constitució Espanyola, l'Estatut d'Autonomia i la LUEV. L'article 3r. de la Constitució Espanyola disposa que "les altres llengües espanyoles seran també oficials a les respectives Comunitats Autònomes d'acord amb els seus Estatuts" i afegeix que "la riquesa de les distintes modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció". També garanteix l'accés als mitjans de comunicació de les diverses llengües de l'estat.

La moció també recorda que l'Estat d'Autonomia estableix que tots els ciutadans tenen dret a conèixer el valencià i a usar-lo en qualsevol àmbit i, per tant, reconeix el dret a rebre l'ensenyament en valencià.

Així mateix, es dóna especial rellevància a les obligacions de la Generalitat Valenciana pel que fa a la protecció i la promoció de la llengua que queden recollides en la LUEV, aprovada fa prop de 31 anys. Aquesta llei estableix que “la Generalitat Valenciana té un compromís irrenunciable (...) amb la recuperació del valencià, llengua històrica i pròpia del nostre poble” i reconeix que el valencià es troba en una situació de minorització respecte el castellà i, per aquesta raó, calen polítiques institucionals que “acabe amb la postració i propicie l'ús i ensenyament del valencià per tal d'assolir l'equiparació total amb el castellà” i “garantir l'ús normal i oficial d'ambdós idiomes en condicions d'igualtat i desterrar qualsevol forma de discriminació lingüística”.

En definitiva, la Declaració Institucional pretén que els Ajuntaments valencians es pronuncien per a demanar a la Generalitat Valenciana que complisca la legislació i que abandone les seues actuals polítiques lingüístiques que, anant més enllà de la manca de promoció de la llengua, ens porten a una autèntica involució: a l'arraconament de la llengua a l'escola i als mitjans de comunicació i a la vulneració resultant dels drets lingüístics de la població.

Castelló per la Llengua
Castelló de la Plana, 18 de setembre del 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada