dijous, 19 de desembre de 2013

Una taula rodona aborda la situació de la llengua catalana al País Valencià

En l'acte, que tancava el cicle de conferències amb el títol “De l'atac a la proposta. Agressions a la llengua i resposta de la societat civil”, hi van prendre part representants d'ACPV, Escola Valenciana, STEPV i el comité d'empresa de RTVV.

Dimecres 18 de desembre, a la Sala d'Actes de l'Institut Ribalta, una cinquantena de persones vam poder escoltar de primera mà algunes de les principals entitats de defensa de la llengua i la cultura pròpia al País Valencià, i conéixer l'anàlisi que fan dels atacs al valencià i les propostes de mobilització per a millorar-ne la situació social en els seus diferents àmbits d'actuació.

La taula rodona va comptar amb la participació de Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, Alfons Esteve, membre de l'Institut de Política Lingüística d'ACPV, Xelo Vicente, membre del Comité d'Empresa de RTVV, i Vicent Maurí, portaveu de l'STEPV. L'acte va comptar amb la presentació i la moderació d'Avel·lí Flors, portaveu de Castelló per la Llengua.

La taula es va obrir amb la intervenció de Vicent Moreno, que va contextualitzar la situació sociopolítica de la llengua al País Valencià ara que es compleixen 30 anys de la LUEV. Moreno va denunciar que el Consell ha aprovat un model pretesament plurilingüe que no té en compte que “els únics programes que assoleixen el coneixement de totes dues llengües oficials són els programes d'immersió i d'ensenyament en valencià”, que són els que caldria potenciar. Moreno ha recordat que el govern de Fabra no ha fet ni tan sols un acte per l'aniversari de la LUEV.

De la seua banda, Alfons Esteve va puntualitzar que davant les darreres agressions lingüístiques es fa evident que la lluita per la llengua no s'ha de centrar únicament en l'ensenyament, sinó que cal caminar cap a una política lingüística global, que incidisca en tots els àmbits de la societat. A més, va afegir que “cal un canvi del discurs en defensa de la llengua, que es base en els drets lingüístics i pose com a objectiu irrenunciable la igualtat lingüística” ja que, com va assenyalar, “avui dia els valencianoparlants disposem de menys drets que els castellanoparlants, al País Valencià”.

Tant Vicent Moreno com Alfons Esteve va fer esment de la necessitat de fer valdre els drets lingüístics i van recordar les darreres agressions a diversos ciutadans a Almenara, Borriana, València o Elx pel sol fet d'adreçar-se als cossos de seguretat en valencià; i van explicar que diverses entitats han constituït una plataforma de defensa dels drets lingüístics i han instaurat el 4 de desembre com a “Dia dels drets lingüístics”.

Xelo Vicente va centrar la seua intervenció en el tancament de Canal 9 i va remarcar que “és un dels atacs més greus a la nostra llengua, ja que ens priva de poder disposar d'un mitjà públic en valencià”, i va sentenciat: “Fabra ha escomés un acte colpista amb el tancament de la Ràdio Televisió Valenciana”. A instàncies del públic, Vicente va remarcar que tot i la censura practicada per les diferents direccions de l'ens, alguns treballadors i sindicats han mantingut una actitud de denúncia de la manipulació i de l'arraconament del valencià en la programació.

Finalment, Vicent Maurí va apuntar que la LUEV mai no va ser una llei de normalització lingüística sinó, simplement, una llei de mínims. Va recordar que, cada any, més de 120.000 alumnes no poden exercir el seu dret a estudiar en valencià, i va argumentar que “el nou decret de plurilingüisme no és sinó un nou intent d'arraconar el valencià”, que s'ha aprovat amb l'oposició de tota la comunitat educativa i sense cap voluntat negociadora. Amb tot, va concloure que “la política del PP no és fruit d'una mala gestió, sinó que respon a un objectiu clar: arrasar la nostra llengua”. Va recordar que la política del PP és orquestrada en l'àmbit estatal per la FAES, que els mateixos models que patim s'estan aplicant també a Galícia, a les Illes, etc. i que “cal coordinar la defensa de la lengua amb la resta de Països Catalans: sols no n'eixirem”.

Finalment, en les conclusions Vicent Moreno va assenyalar que els atacs a la llengua i als drets socials en general ens fan retrocedir fins a la situació dels anys 70. Ara més que mai cal defensar els drets socials i lingüístics, i tots els ponents van coincidir en la necessitat peremptòria d'una mobilització extraordinària de la societat valenciana que provoque la convocatòria d'eleccions anticipades i un canvi de govern. També van coincidir en la necessitat que cada ciutadà es convertisca en un activista en defensa de la llengua i faça valer els seus drets en tots els àmbits de la societat.

Avel·lí Flors va tancar l'acte instant a participar de la manifestació del 21 de desembre pels 81 anys de les Normes de Castelló perquè “cal donar exemple d'unitat i dignitat enfront dels atacs”.

Castelló per la Llengua
19 de desembre del 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada