Pàgines

divendres, 30 de novembre del 2012

Castelló per la Llengua presenta els actes commemoratius dels 80 anys de les «Normes de Castelló»

Ahir a la vesprada, una cinquantena de persones van fer petita la sala de la Llotja del Cànem on es presentaven els actes de la plataforma cívica Castelló per la Llengua per commemorar el 80é aniversari de les «Normes del 32».

Maria Nebot, membre de la plataforma, va fer de presentadora i va recordar als assistents els actes que havien precedit la commemoració pròpiament dita, entre els quals destacaven l'homenatge a Joan Fuster del 25 d'abril passat, o les xerrades a diversos pobles i fins a deu instituts sobre les «Normes».

Tot seguit, va donar pas a les intervencions d'Escola Valenciana, ACPV i Castelló per la Llengua per explicar les reivindicacions de la manifestació per la llengua que recorrerà els carrers de Castelló el 15 de desembre. Aquestes reivindicacions es troben sintetitzades en una «Crida a la mobilització», a la qual us podeu adherir en aquest enllaç com a particulars o com a col·lectius. De moment, ja ha rebut el suport de més de 150 entitats (culturals, polítiques, sindicals, dels moviments socials i el món associatiu) i de personalitats del món de la cultura i representants polítics a les institucions entre d'altres.

Dolors Ibàñez, en representació d'Escola Valenciana, va fer un repàs a la situació de la llengua en l'àmbit de l'ensenyament, i va denunciar que «ens trobem en un moment crític de retrocés en la presència del valencià a l'escola». Va fer incidència en la necessitat d'«unir l'ensenyament en valencià amb l'ensenyament de qualitat». Així mateix, va afirmar que qualsevol pla de plurilingüisme havia de partir de l'ensenyament i l'aprenenatge del valencià.

Per la seua banda, Antoni Royo, en representació d'ACPV, va parlar de la situació del català als mitjans de comunicació del País Valencià. Va parlar de la necessitat de defensar RTVV i de donar suport als seus treballadors, que va considerar que «estan plenament capacitats per tirar endavant una televisió pública de qualitat i en valencià», i va denunciar les pressions polítiques que pesen sobre els continguts de Canal 9. En segon lloc, va demanar la reciprocitat entre Canal 9, TV3 i IB3 perquè es puguen rebre en els diferents territoris catalanoparlants, i va denunciar la manca de voluntat política per trobar una solució al conflicte.

Finalment, Avel·lí Flors, en representació de Castelló per la Llengua, va incidir en la necessitat de defensar la unitat de la llengua, i va defensar que d'aquesta manera ens situem com una comunitat de llengua mitjana en el context europeu. Tot seguit, va exposar els principals actes que tindran lloc en la commemoració dels 80 anys de les «Normes de Castelló», com ara un cicle de conferències en què hi participaran Vicent Partal i Josep Murgades; i una diada reivindicativa el 15 de desembre que culminarà amb una manifestació a les 18h i un concert amb Obrint Pas, KOP i Agraviats a les 22h a la Pèrgola.

Per cloure l'acte, es va fer la primera projecció pública d'un vídeo de suport a la convocatòria. És el primer d'una sèrie de tres vídeos en què diverses personalitats del món de la cultura i l'activisme criden a la participació en els actes del 15 de desembre. En aquest cas, hi participen Isidor Marí, Vicent Pitarch i Manuel Pérez Saldanya (membres de la secció filològica de l'IEC, aquest últim també de l'AVL) i Gemma Lluch, professora de la UVEG:


Castelló de la Plana, 30 de novembre del 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada