Pàgines

dijous, 15 de desembre del 2016

Es traslladen a la Pèrgola els actes centrals dels 84 anys de les 'Normes de Castelló' per la previsió de pluja

A causa de la previsió de pluja, els actes centrals de la commemoració dels 84 anys de les 'Normes de Castelló' tindran lloc finalment a la Pèrgola, al Passeig Ribalta. Els horaris i les activitats es mantenen segons la previsió.

El pròxim dissabte 17 de desembre, a partir de les 11h del matí, la Pèrgola acollirà la diada festiva i reivindicativa amb què culminen els actes de celebració dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, i que hem organitzat Castelló per la Llengua amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló. Els actes, inicialment previstos a la Plaça Major, s'han hagut de traslladar per la previsió de pluja.

Un any més, la ciutat reivindicarà les ‘Normes del 32’, que van marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l'element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica. Hem volgut plasmar aquesta voluntat de viure plenament en valencià, ben viva en el nostre poble, en el lema dels actes: "Castelló batega en valencià". A aquest lema hi hem afegit "5 anys d'estima, passió i moviment", perquè enguany s’han complit cinc anys des que el desembre de 2011 vam convocar la primera mobilització unitària per a reivindicar les 'Normes' sota el paraigua de Castelló per la Llengua, que a dia d’avui aplega més de vint partits, sindicats i associacions de la ciutat.

Els actes començaran a les 11h a la Pèrgola amb l’obertura de la fira d’entitats per la llengua que es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de dimonis amb Botafocs (11h) i un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva (12h). A les 13h començarà un acte commemoratiu, conduït per la periodista Oriana Brunori, en què s’intercalaran els parlaments d'ACPV, Escola Valenciana, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua amb les intervencions de Miquel Gil i les muixerangues. La jornada es clourà amb un dinar en el mateix recinte de la Pèrgola i amb un concert de Miquel Gil.

Enguany els actes commemoratius van començar a final de novembre i s’han allargat durant la primera quinzena de desembre, amb la celebració d’unes “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC-UJI); la presentació del llibre El tio Canya ha mort organitzada per la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc (vídeo); i la passejada pels “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, organitzada per ACPV. I aquesta setmana encara han tingut lloc dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua i que portaven per títol "Al País Valencià, podem viure sense el valencià?" i “La competència lingüística en la funció pública”, dimarts 13 i dijous 15 de desembre.

Emplacem el conjunt de la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes i omplir la Pèrgola aquest dissabte, perquè només entre totes i tots aconseguirem que Castelló continue, un desembre més, bategant en valencià. Us hi esperem!

dissabte, 10 de desembre del 2016

Parlem sobre drets lingüístics i competència lingüística en la funció pública

Una taula redona abordarà aquestes qüestions el pròxim 15 de desembre, amb la participació de Ferran Puchades (Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (Ajuntament de Castelló) i Toni Gisbert (Acció Cultural del País Valencià). L'acte s’emmarca en la commemoració dels '84 anys de les Normes de Castelló'.

El pròxim dijous 15 de desembre, a les 19h a la Sala d’Actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78, Castelló de la Plana), tindrà lloc aquest acte organitzat per la plataforma Castelló per la Llengua amb què volem debatre sobre una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció del dret dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l'administració pública. Teòricament protegit per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), el cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem tristament acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics.

Considerem que cal posar sobre la taula un debat social sobre la competència lingüística en la funció pública, perquè només assegurant la plena capacitació lingüística dels treballadors públics es poden garantir els drets lingüístics de la població. A més, aprofitarem per a conéixer de primera mà la situació de la competència lingüística a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló, les principals administracions amb què ens relacionem els castellonencs i castellonenques, i les mesures que s’hi estan impulsant.

La taula redona comptarà amb les intervencions de Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (coordinador d'Acció Cultural del País Valencià). L'acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.

Roda de premsa de presentació de la commemoració
L’activitat s’emmarca en els actes commemoratius dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, que porten per lema “Castelló batega en valencià”. A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment” perquè enguany ja és el cinqué any consecutiu que aquesta cita l’organitza unitàriament la plataforma Castelló per la Llengua, integrada per més de vint partits, sindicats i associacions. 

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el pròxim dissabte 17 de desembre amb una jornada festiva i reivindicativa a la Plaça Major de la nostra ciutat i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori i amb parlaments d’Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l'actuació de Miquel Gil.

dijous, 8 de desembre del 2016

Al País Valencià, podem viure sense el valencià?

Una taula redona abordarà aquesta qüestió el pròxim 13 de desembre, amb la participació de Tania Baños (Alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (Voluntariat pel valencià, Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (Alcalde de Soneja). L'acte s'emmarca en la commemoració dels ‘84 anys de les Normes de Castelló’

El pròxim dimarts 13 de desembre, a les 19h a la Sala d’Actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78, Castelló de la Plana), tindrà lloc aquest acte organitzat per la plataforma Castelló per la Llengua amb què volem convidar la societat castellonenca i valenciana en general a una reflexió conjunta: és possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià?

Ens preocupa constatar que el debat sobre les llengües al nostre país fa temps que no avança. Vivim atrapats entre uns discursos utilitaristes que justifiquen el predomini del castellà i uns discursos de defensa del valencià que només apel·len als valors emocionals i identitaris, i que no aconsegueixen atraure els que no han rebut el valencià en família. Creiem que aquesta visió dicotòmica simplifica en excés el debat i ens fa perdre de vista altres realitats. Poc es parla, per exemple, de les oportunitats laborals que obri el coneixement del valencià, de tota l’oferta cultural a què renunciem si no coneixem la llengua, de les oportunitats perdudes d’establir vincles amb els nostres veïns o de participar amb plenitud en el ric teixit associatiu valencià.

Quines portes ens obri el valencià? A què renunciem si li donem l’esquena? Quines dificultats ens trobem els que volem aprendre’l i començar a usar-lo? Sobre tot això i més en parlarem amb l’Alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños; amb la coordinadora del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana, Dariana Groza; i amb l’Alcalde de Soneja, Benjamín Escriche. Toni Vizcarro, de Col·lectius per la Llengua i la Cultura-Escola Valenciana, presentarà i moderarà l’acte. Tothom està convidat a venir i dir-hi la seua: tant els que parlem valencià habitualment com els que el sabem però no ens hem llançat a parlar-lo, tant els que l’estem aprenent com els que encara no hem trobat el moment de posar-nos-hi. Perquè el futur del valencià l’hem de construir entre totes i tots!

L’activitat s’emmarca en els actes commemoratius dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’, que porten per lema “Castelló batega en valencià!”. A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment” perquè enguany ja és el cinqué any consecutiu que aquesta cita l’organitza unitàriament la plataforma Castelló per la Llengua, integrada per més de vint partits, sindicats i associacions. Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el pròxim dissabte 17 de desembre amb una jornada festiva i reivindicativa a la Plaça Major de la nostra ciutat i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori i amb parlaments d’Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l'actuació de Miquel Gil.

dimarts, 22 de novembre del 2016

'Castelló batega en valencià', lema dels actes commemoratius dels 84 anys de les Normes de Castelló

Com cada any per aquestes dates, presentem els actes que la plataforma cívica Castelló per la Llengua hem organitzat per a commemorar la signatura a la nostra ciutat de les 'Normes de Castelló', un 21 de desembre de fa 84 anys. L'acord de 1932 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per a convertir-lo en l'element vertebrador d'una societat valenciana cohesionada i democràtica. És la voluntat de viure plenament en valencià, ben viva en el nostre poble, el que ens ha dut a escollir com a lema de la commemoració "Castelló batega en valencià".


A aquest lema hi hem afegit "5 anys d'estima, passió i moviment". I és que enguany estem de celebració: el desembre de 2011 convocàvem la primera mobilització unitària per a reivindicar les 'Normes' sota el paraigua de Castelló per la Llengua. En aquest cinc anys hem aplegat més de vint entitats de la ciutat; hem organitzat desenes d'activitats reivindicatives i de visibilització de la cultura feta en valencià (conferències i taules rodones, mobilitzacions al carrer, vermuts literaris, concerts i fins i tot una marató cultural per l'escola en valencià), que en conjunt han mobilitzat desenes de milers de participants; i fins i tot hem assentat les bases per a la política lingüística de l'actual consistori municipal amb la Carta Lingüística de la Ciutat.

Els actes centrals de la commemoració, que compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, tindran lloc el dissabte 17 de desembre i s'han traslladat a la Pèrgola (Passeig Ribalta) a causa de la previsió de pluja. La fira d'entitats per la llengua, a hores d'ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les 'Normes', conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada es clourà amb un dinar al mateix recinte de la Pèrgola i l'actuació de Miquel Gil.

Abans d'això, però, s'hauran succeït cinc activitats que tenen per objectiu reflexionar sobre la història i l'estat actual de la nostra llengua, i posar sobre la taula diferents iniciatives tant per a promoure l'ús social del valencià com per a protegir els drets lingüístics dels seus parlants.

Obriran foc les activitats convocades per entitats que formen part de la nostra plataforma. Dimecres 30 de novembre i dijous 1 de desembre tindran lloc les "Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes" organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura a la mateixa universitat (tota la programació i la informació sobre inscripcions a l'enllaç).

El mateix dijous 1 de desembre, a les 19h a la Llotja del Cànem, el sociòleg i professor de la Universitat de València Francesc J. Hernàndez i Dobon presentarà el seu nou llibre El tio Canya ha mort. Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià (Fundació Nexe, 2016), acompanyat de Susanna Pardines (coordinadora del Lab d'Identitat i Cultura de la Fundació Nexe), Avel·lí Flors-Mas (doctorand en sociolingüística i membre de Castelló per la Llengua) i Raül Burriel (patró de la Fundació Nexe i membre de Castelló per la Llengua), que presentarà i moderarà l'acte, organitzat conjuntament per l'ACV Tirant lo Blanc, la Fundació Nexe i Castelló per la Llengua. 

Acció Cultural del País Valencià prendrà el relleu dissabte 10 de desembre amb la ruta urbana "Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX", que ens proposa una passejada pels principals escenaris de la història del valencià durant el segle XX a la ciutat de Castelló​, i que eixirà a les 11h des de la Glorieta del Carrer de la Trinitat (cantó Jover).

Els actes previs es clouran amb dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua dimarts 13 i dijous 15 de desembre a les 19h a la Sala d'actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78). Amb la primera volem convidar la societat a una reflexió conjunta: és possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià? La taula acollirà els testimonis de Tania Baños (Alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (coordinadora del Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (Alcalde de Soneja), i la presentarà i moderarà Toni Vizcarro (membre de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló-Escola Valenciana i de Castelló per la Llengua).

La segona s'adreça a una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció dels drets dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l'administració pública. Teòricament protegits per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià, el cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem tristament acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics. Considerem necessari posar sobre la taula un debat social sobre la competència lingüística en la funció pública per al qual hem convidat a Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (coordinador d'Acció Cultural del País Valencià). L'acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.

Emplacem el conjunt de la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes: entre totes i tots aconseguirem que Castelló continue, un desembre més, bategant en valencià. Us hi esperem!

dijous, 2 de juny del 2016

L'historiador Vicent Baydal parlarà sobre la identitat dels valencians el pròxim 11 de juny als 'vermuts literaris'

El pròxim dissabte 11 de juny, a les 12h al Pati de la Casa de Cultura (Carrer Antoni Maura, 4), tindrà lloc el segon i últim vermut literari de la primavera de 2016, una iniciativa de Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans que busca promoure la lectura i els autors en llengua catalana en un ambient distés i de proximitat.

En aquesta ocasió, parlarem amb Vicent Baydal (València, 1979) sobre el seu assaig Els valencians, des de quan són valencians? (Editorial Afers, 2016). L'historiador s'hi endinsa en l'estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València, des de la seua fundació el 1238 a la dècada de 1360, amb la consolidació de les Corts Valencianes i la Diputació del General o Generalitat.

L'organització proveirà el vermut i es muntarà una paradeta on es podrà adquirir el llibre. Us convidem a assistir-hi amb ganes d'escoltar però sobretot d'intervenir, de dir-hi la vostra i d'ajudar-nos a construir aquest espai de diàleg.

Castelló de la Plana, 2 de juny del 2016

dimecres, 27 d’abril del 2016

Amb la primavera, tornen els vermuts literaris a Castelló de la Plana

La castellonenca Maria Folch hi presentarà la seua primera novel·la, Després vénen els anys, el dissabte 14 de maig. Dissabte 11 de juny serà el torn de l'historiador Vicent Baydal i el seu assaig sobre el naixement de la identitat valenciana.


Com cada any per primavera, tornen a la capital de la Plana els vermuts literaris, una iniciativa de Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans per a promoure la lectura i els autors en llengua catalana en un ambient distés i de proximitat. Enguany, història, identitat i memòria construeixen un fil de continuïtat entre dos actes en què, fidels al criteri d'edicions anteriors, s'acullen diferents perspectives i gèneres literaris.

El cicle s'inaugura dissabte 14 de maig (12h, Pati de la Casa de la Cultura, Carrer Antoni Maura, 4) amb la presència de Maria Folch (Castelló de la Plana, 1966), que hi presentarà el seu debut literari amb Després vénen els anys (Llibres de la Drassana, 2014). Una novel·la que, amb el rerefons de la Guerra Civil i l'èxode dels italians de Iugoslàvia, explora amb una passió inoblidable el misteri de la identitat i de la memòria, a cavall entre l'Alguer, Barcelona i Castelló de la Plana.

El segon vermut tindrà lloc poques setmanes després, dissabte 11 de juny (12h, Pati de la Casa de la Cultura, Carrer Antoni Maura, 4), amb la presentació de l'assaig Els valencians, des de quan són valencians? (Editorial Afers, 2016). L'historiador Vicent Baydal (València, 1979) s'hi endinsa en l'estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València, des de la seua fundació el 1238 a la dècada de 1360, amb la consolidació de les Corts Valencianes i la Diputació del General o Generalitat.

L'organització proveirà el vermut i es muntaran paradetes on es podran adquirir els llibres. Us convidem a assistir-hi amb ganes d'escoltar però sobretot d'intervenir, de dir-hi la vostra i d'ajudar-nos a construir aquest espai de diàleg.

Castelló de la Plana, 27 d'abril del 2016