Pàgines

dimarts, 18 de novembre del 2014

volem viure en valencià

Crida a la mobilització pels 82 anys de les Normes de Castelló


Quin desengany no s'endurien els signants de les “Normes de Castelló” si veieren que, 82 anys després d'aquell acord tan profitós per a impulsar l'ús del valencià, no podem commemorar-les celebrant avanços en la recuperació de la llengua. Tot al contrari, ens trobem immersos en la pitjor ofensiva dels nostres representants polítics contra el valencià des de la dictadura. I no ens emboliquem amb hipèrboles: des de finals del 2013 vivim sense cap mitjà de comunicació audivisual en valencià i en plena involució en la implantació de l'ensenyament en valencià. Les dues principals fites en el tortuós camí de la llengua cap a una certa normalitat, posades seriosament en qüestió –quan no directament curtcircuitades– des de la Generalitat mateix!

Contra tanta ineptitud i desídia –a hores d'ara, ja poc dissimulada insídia– dels nostres governants, els valencians hem de continuar reclamant una cosa aparentment tan poc extraordinària com poder viure la nostra vida quotidiana en valencià. Poder portar els nostres fills i les nostres filles a l'escola pública i que hi puguen aprendre en valencià. Poder asseure'ns al sofà i sintonitzar televisions i ràdios en la nostra llengua. Que ens garantisquen que quan anem al metge o a fer papers a l'Ajuntament podrem ser atesos en valencià. La plataforma Castelló per la Llengua us convidem a no defallir en aquesta batalla per la igualtat de drets i a unir-vos a la manifestació del dia 13 de desembre, en commemoració dels 82 anys de les Normes de Castelló, per a cridar alt i clar que volem viure en valencià, i que tenim tot el dret a fer-ho. Unim esforços:

  • Per l'escola pública i en valencià. Volem que es respecten els drets dels pares i la democràcia interna dels centres quan trien implantar el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià, perquè és l'únic que garanteix l'aprenentatge del valencià alhora que facilita l'aprenentatge del castellà i l'anglés.
  • Per uns mitjans públics i de qualitat en valencià. Ens avergonyim d'un govern que ens condemna a ser l'única comunitat autònoma amb llengua pròpia sense una RTV en la seua llengua; d'un govern que ens aïlla i ens impedeix, en ple segle XXI, de rebre el senyal d'altres cadenes en la nostra llengua, com TV3, Catalunya Ràdio o IB3.
  • Perquè estem farts d'un govern tan obsessionat a conflictivitzar el nom i la naturalesa de la llengua com poc preocupat per l'extensió del seu ús social. Perquè no ens deixarem entabanar per un Partit Popular que, acorralat electorament, pretén jugar per enèsima vegada la carta de les “essències” mentre dinamita sistemàticament els pocs espais d'oxigen per al valencià, aconseguits amb tant d'esforç. Els fets parlen més alt que les paraules i tothom pot veure que l'emperador Fabra va, en realitat, despullat. Nosaltres, de costat del sentit comú, de les institucions científiques i dels tribunals, continuem tossudament treballant –en coordinació amb aquells que de la llengua en diuen català, i tant!– per a garantir la viabilitat de la llengua que compartim en tots els àmbits, com la comunitat lingüística mitjana que podem ser en el context europeu.
Mentre un govern-titella i a mercé de les directrius centralitzadores i uniformadores de l'Estat tracta d'entorpir-nos el pas, nosaltres continuem fent via per a construir un futur d'igualtat i de respecte als drets lingüístics. Per a fer del valencià la llengua d'inclusió i cohesió social al País Valencià, del Sénia al Segura.

Perquè volem un país normal: volem (i tenim dret a) viure en valencià!

divendres, 14 de novembre del 2014

Presentació dels actes de commemoració dels 82 anys de les 'Normes de Castelló'

Aquest matí a la Llotja del Cànem la plataforma mobilitzadora Castelló per la Llengua ha presentat en roda de premsa els actes en commemoració del 82é aniversari de les Normes de Castelló. A la presentació han intervingut el portaveu de la plataforma, Toni Vizcarro, el delegat a Castelló d’Acció Cultural del País Valencià i membre de la plataforma, Toni Royo, i la coordinadora d’activitats, Maria Nebot.

Toni Vizcarro, ha explicat que la commemoració d’enguany s’insereix  en un cicle marcat pels greus atacs del govern de la Generalitat Valenciana, en mans del Partit Popular (PP), contra la llengua dels valencians –el tancament de RTVV, la prohibició de les emissions de TV3  i Catalunya Ràdio, l’intent de desmantellament de l’escola pública i en valencià o l’enèsim intent de conflictivitzar les “senyes d’identitat” i el nom de la llengua. En resposta als atacs, Castelló per la llengua encara la commemoració de les Normes de Castelló amb la reivindicació i l’afirmació de “VOLEM VIURE EN VALENCIÀ”,  perquè –segons ha explicat- “n’estem farts que les institucions que haurien de vetllar pels nostres drets lingüístics i treballar per l’extensió de l’ús social de la llengua s’entesten a posar-hi obstacles”.

Tot seguit, han passat a explicar els tres eixos de la reivindicació: la defensa de l’escola pública i en valencià, el reclam d’uns mitjans públics i de qualitat en valencià, i la defensa de la unitat i el nom de la llengua.

El mateix Toni Vizcarro s’ha encarregat d’explicar la situació actual de l’ensenyament en valencià a Castelló, on  a l’últim curs s’han suprimit 34 unitats educatives, 32 de les quals eren en valencià. Segons el portaveu, això ha estat així perquè totes les unitats suprimides pertanyien a l’escola pública, mentre que l’educació concertada, que no ofereix ensenyament en valencià, no ha patit cap d’aquestes retallades. A més, ha afegit que és especialment sospitós que la major proporció en tancament de línies en valencià s’haja donat a les comarques de Castelló, que és la zona del País Valencià on més famílies demanen l’ensenyament en valencià. Per finalitzar, ha afirmat que “volem que es respecten els drets dels pares i la democràcia interna dels centres quan trien implantar el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià”.

A continuació, ha pres la paraula Toni Royo, qui ha criticat la desaparició del català en els mitjans de comunicació a conseqüència  del que ha qualificat “una política de menyspreu a la nostra llengua, ja que el PP no sols no ha assegurat l’existència de la radiotelevisió pública com a eina de promoció del valencià, sinó que, a més, s’ha encarregat de jutjar i multar aquells que han tractat de fer arribar altres mitjans en català al País Valencià, com és el cas de la persecució d’ACPV per les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio”.

Toni Vizcarro ha tancat l’explicació dels eixos reivindicatius denunciant l’actitud d’un govern obsessionat a conflictivitzar el nom i la naturalesa de la llengua. “Exigim que el PP deixe fer un ús polític de la llengua per tractar de desviar l’atenció dels efectes desastrosos de la seua gestió, les retallades i la corrupció, que s’aplique a complir amb la seua obligació legal: promocionar l’ús del valencià”, ha afirmat el portaveu.

Finalment, Maria Nebot, ha presentat els actes centrals que enguany tindran lloc el 13 de desembre amb les ja tradicionals excursió per les muntanyes de la Plana, fira d’entitats, manifestació, música i festa. La manifestació amb el lema “VOLEM VIURE EN VALENCIÀ” eixirà de les 18h de la plaça de la Independència (la Farola) i finalitzarà amb la lectura d’un manifest a la plaça de les Aules.

Els actes previs comptaran amb les conferències de Xavier Melgarejo i Ferran Suay que parlaran, respectivament, del model finlandés d’educació multilingüe i de com  exercir els nostres drets lingüístics com a catalanoparlants. A més, enguany, per tal d’abastar un espectre de públic més ampli i d’amplificar la repercussió de la commemoració, les entitats que formen part de la plataforma organitzen nou activitats amb diversos formats a partir del 20 de novembre.

Castelló de la Plana, 13 de novembre de 2014