Pàgines

dijous, 12 de juny del 2014

Una trentena de persones van participar al 'vermut literari' amb Joan Pla al Pinar del Grau

El passat dissabte 7 de juny va tenir lloc l'últim acte del cicle de 'vermuts literaris' organitzats per la Delegació de Castelló de l'IEC i Castelló per la Llengua durant la primavera del 2014. En aquesta ocasió ens acompanyava l'escriptor Joan Pla (Artana, 1942), després del seu pas pels vermuts de l'escriptor borrianenc Joan Garí, de l'historiador novelder Antoni Rico i del filòleg i escriptor castellonenc Lluís Meseguer.

L'acte va tindre lloc, per primera vegada, al Pinar del Grau de Castelló, un marc incomparable per a gaudir de la conversa amb Pla, un dels autors més prolífics i reconeguts de les nostres comarques, especialment en el camp de la narrativa juvenil. En la seua primera intervenció, l'autor va desgranar el paper de l'amor i de la mort com a motors i eixos centrals de moltes de les seues obres, des de la ja mítica Mor una vida es trenca un amor a obres més recents com La violinista de París o Amor i mort a Venècia.

Tot seguit, les intervencions del públic van encaminar el debat cap a la reflexió sobre la literatura adreçada als joves, les diferències amb la literatura per a adults i la posició de l'autor convidat en aquesta discussió. Pla va afirmar que "si és bona, tot és literatura", i va remarcar que és molt difícil "aconseguir que els joves te
l'accepten": cal inspeccionar el seu món i posar-se en el seu lloc, i en aquest sentit va assenyalar que "ser professor a cicles superiors o ESO m'ha ajudat molt". Algunes de les claus, per a l'autor, són emprar "un llenguatge que, sense renunciar a la qualitat lingüística, evite els refistolaments" i ancorar les trames en "temàtiques socialment rellevants: l'avortament, la crisi econòmica, els complexos de joventut, la mala consciència...", que els facen madurar al mateix temps que es diverteixen.

Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'IEC volem agrair la participació dels quatre escriptors convidats en aquesta edició i la bona resposta del públic, que ens animen a preparar-ne la propera edició, de cara a la tardor del 2014. Estigueu atents a les novetats!

dimecres, 4 de juny del 2014

Joan Pla a l'últim 'vermut literari' de la primavera 2014, el proper dissabte 7 de juny al Pinar del Grau

Amb l'arribada del bon temps, els 'vermuts literaris' organitzats per Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'IEC es traslladen a l'aire lliure, i arriben per primera vegada al Grau de Castelló, al seu emblemàtic Pinar, el proper dissabte 7 de juny a les 12h.

En aquesta ocasió ens acompanyarà l'escriptor Joan Pla (Artana, 1942), un dels autors de novel·la juvenil més reconeguts de la literatura catalana contemporània d'ençà de la publicació del seu conegudíssim Mor una vida, es trenca un amor (1981), tan llegit per diverses generacions de joves i encara recomanat als instituts d'arreu del país. Des d'aleshores Pla ha publicat més d'una quarantena de títols i ha rebut nombrosos premis de narrativa. Dissabte l'autor ens oferirà una mirada panoràmica a la seua obra a través de dos dels seus temes centrals: la vida i la mort.

Els 'vermuts literaris' són una iniciativa de Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'IEC per a promocionar la literatura catalana a la nostra ciutat en trobades disteses i de proximitat amb els autors de les nostres comarques i de la resta del domini lingüístic. El dia 6 de juny es clou el cicle de vermuts de la primavera 2014, en el qual ens han acompanyat també l'escriptor Joan Garí, l'historiador Antoni Rico i el filòleg Lluís Meseguer.

Recordeu que l'organització us convidem al vermut i que només hi heu de portar les ganes de compartir reflexions, de fer preguntes i en definitiva de passar una bona estona. Us hi esperem!
Esdeveniment a Facebook: enllaç

dilluns, 2 de juny del 2014

Castelló per la Llengua, en suport a Jaume Sastre, en vaga de fam per l'escola en català a les Illes

Dissabte 31 de maig a les 10h del matí 'Enllaçats amb les illes' finalitzava la vaga de fam de 24h que va tindre lloc al Centre Cultural Octubre de València, en solidaritat amb el company Jaume Sastre. La plataforma Castelló per la Llengua vam acudir a l'acte per mostrar el nostre suport als companys d'Enllaçats que seguien l'exemple de Jaume Sastre.

Avui 2 de juny ja fa 26 dies que Jaume Sastre Font es troba en vaga de fam per a demanar al president del govern Balear, José Ramón Bauzá, que torne a obrir el diàleg amb docents i sindicats interromput el passat octubre. La vaga de fam és una reacció contra les agressions a la llengua, perquè 'l'educació ha estat segrestada per un govern que actua de manera unilateral i temerària. Després de dos anys, la vaga de fam és una resposta al desprestigi, expedients, imposicions, atacs a la llengua, retallades i al foment de l'escarni contra l'escola pública en català'.

Des de Castelló per la Llengua l'encoratgem en aquesta lluita contra un govern antidemocràtic, que no sap escoltar el que la comunitat educativa i la societat li estan demanant. Aquesta vaga, Jaume, ens encomana la força del teu esperit i ens fa més forts i ens uneix com mai fins ara. La teua lluita és la nostra lluita enfront dels atacs als serveis públics, a la llengua i a la cultura.

Castelló per la Llengua
Castelló de la Plana, 2 de juny del 2014

diumenge, 1 de juny del 2014

Èxit de participació en la marató cultural per l'escola en valencià

Samarucs (foto: V. Tormo)
Dissabte 31 de maig el Passeig Ribalta de Castelló de la Plana es va convertir en l'epicentre de la lluita per l'escola pública, de qualitat i en valencià amb una "marató cultural" de més de 7 hores que va congregar unes 3.000 persones al llarg de tota la vesprada i la nit. La iniciativa de Castelló per la Llengua volia posa sobre la taula l'ampli suport dels creadors culturals i l'associacionisme de les nostres comarques a l'ensenyament en valencià i alhora fer gaudir grans i menuts amb desenes d'activitats per a tot tipus de públics. 

La resposta dels assistents, amb ganes de reivindicar i de passar-se-la bé a parts iguals, va ser immillorable. A les 16:30h, el grup Animatic de Produccions Scura va irrompre al parc i va sorprendre les encara poques persones que corríem per allà mentre ens conduïen cap a l'escenari d'activitats infantils. I a les 17h, quan Trobadorets començava la seua actuació, la cosa ja anava de bo: moltes mares i pares, xiquets i xiquetes van cantar i ballar amb entusiasme al seu ritme. Des d'aquell moment ja no va parar d'arribar gent, i les activitats de l'escenari infantil, situat a l'espai del Monòlit als Liberals, van ser un èxit d'assistència i participació del primer a l'últim: tant els contes i les cançons de Contaclown, Valentí Pinyot i Tània Muñoz, com la música dels Samarucs i l'actuació final d'Animatics, ara ja amb molts infants presents que van seguir embadalits la barreja de música, estructures estrambòtiques, vestits acolorits i bon humor del grup.

Conlloga (foto: B. Josep)
No eren, però, les úniques activitats en marxa en aquest espai: simultàniament, els tallers de globoflèxia i maquillatge facial de l'Esplai Pentecosta acumulaven llargues cues fins a les 20h de la vesprada; el taller de pilota valenciana d'Aur Art no podia acollir tots els que s'acostaven a jugar-hi i les birles de la Federació de Jocs Esportius Tradicionals anaven acollint tirades una darrere l'altra. I encara cal sumar, en el mateix espai del Monòlit, els tallers de cultura popular: al taller de cant d'estil de l'Associació Cant d'Estil de Castelló el van seguir el de dimonis amb Botafocs, el de muixeranga amb la Conlloga-Muixeranga de Castelló, i finalment el de danses amb l'Agrupació Folklòrica Millars.

En paral·lel, a les 18:30h començaven les actuacions a l'escenari del Templet: els acústics de Malnom, Tanstupids i Malagana i la performance de poesia i música electrònica de Lluís Roda i el Gat Negre van congregar (sobretot) el públic sense fills a càrrec. La foto d'aquesta vesprada tan intensa es completa amb la fira d'entitats, que va aplegar més de 15 paradetes de col·lectius i editorials que se sumaven, d'aquesta manera, a la reivindicació mentre es donaven a conéixer entre els assistents; i amb el photo-call de la diada, que animava els assistents a traure-li la llengua a José Ignacio Wert i Maria José Català, els principals responsables polítics de l'ofensiva privatitzadora i contra l'ensenyament en valencià.

A poc a poc, molts pares i mares, xiquetes i xiquets anaven desfilant cap a casa per a descansar després de la llarga jornada d'activitat ininterrompuda, i els molts que quedàvem i la nova gent que s'hi incorporava enfrontàvem la recta final de l'acte. A les 21h es començaven a servir entrepans i es donava inici al sopar-tertúlia, que ens convidava a reflexionar sobre "el valencià a l'escola de Castelló" de la mà de Vicent Pitarch, que va parlar-nos dels inicis de la cooperativa El Rotgle, la primera escola bressol en valencià de les nostres comarques; Maite Ibáñez, que representava la transició entre La Bolangera (hereva d'El Rotgle) i La Lluna, projecte encara en marxa i del qual ens va parlar Anna Ferreres; i finalment Suso Monforte, portaveu de l'AMPA del CEIP Herrero, que ens va convidar a participar de les mobilitzacions en marxa contra la supressió d'unitats a la pública i perquè la Conselleria d'Educació respecte la decisió unànime del seu consell escolar de mantenir la línia en valencià. La tertúlia acoloria de tons reivindicatius l'acte, com també ho havien fet els quatre parlaments que es van anar succeint durant la vesprada i la nit: el de les AMPA de les escoles afectades per les supressions (CEIP  Armelles, Bisbe Climent, Blasco Ibáñez, Herrero i Mestre Canós), el d'Escola Valenciana, el de la Plataforma per l'Ensenyament Públic i finalment el de Castelló per la Llengua.

Actuació acústica de Talps
L'acte es va cloure amb més música, a partir de les 22h, amb les actuacions del cantautor Tomàs de los Santos, l'acústic de Talps i la música festiva d'Indezents. Un final energètic perfecte per a activar-nos, perquè açò no ha fet més que començar: les mobilitzacions de les AMPA continuen, ens esperen Benlloch i la Festa per la Llengua el diumenge 8 de juny... Haurem d'eixir moltes més vegades al carrer, és clar, però l'objectiu bé que paga la pena: per l'escola pública, la de tots, per una escola plurilingüe, inclusiva i de qualitat que garantisca l'aprenentatge del valencià i que no el relegue, com alguns sembla que s'entesten a fer, a una posició marginal. Us convidem a prendre-hi part!

Castelló per la Llengua
Castelló de la Plana, 1 de juny del 2014

PS: moltes gràcies a tota la gent que vau participar de l'acte, a tots els grups de música, contacontes i grups d'esplai i de cultura popular, a la il·lustradora Tica Godoy, als col·lectius i les editorials que van muntar paradetes, i a Metrònom i els tècnics de so, perquè sense vosaltres aquesta iniciativa no hauria estat possible.

Actuació d'Animatics (Produccions Scura)

Actuació de Contaclown

Taller de dimonis amb Botafocs

Actuació de Lluís Roda i el Gat Negre

Actuació en acústic de Malagana

Actuació en acústic de Malnom

Photo-call de la jornada

Actuació de Valentí Piñot (Foto: B. Josep)

Sopar-tertúlia: "El valencià a l'escola de Castelló"

Actuació en acústic de TanStupids

Actuació de Tomàs de los Santos

Actuació de Trobadorets (foto: B. Josep)