Pàgines

dimarts, 27 de maig del 2014

Aquest dissabte, marató cultural per l'escola en valencià!

Dissabte 31 de maig, des de les 16:30h i fins a la mitjanit se celebrarà al Passeig Ribalta de Castelló de la Plana una "marató cultural" per l'escola en valencià.


La iniciativa sorgeix en resposta a les supressions d'aules a l'escola pública i a la decisió de la Conselleria d'imposar l'ensenyament en castellà al CEIP Herrero, contra la voluntat de famílies i mestres de donar continuïtat a la línia en valencià. Amb aquest acte volem implicar el món cultural en la defensa de l'escola i alhora ser un altaveu i un suport a les AMPA i els mestres que porten mesos mobilitzant-se.

La "marató cultural" no seria possible sense la participació desinteressada d'artistes, grups de música i de cultura popular, als quals volem mostrar públicament el nostre agraïment. Gràcies a ells hem pogut programar diferents activitats que esperem que faran xalar a xiquets i xiquetes, a mares i pares i als castellonencs en general, les podeu consultar en la següent imatge:
Animació infantil (de 16:30 a 20:30):
A més, comptarem amb actuacions de circ de carrer a càrrec del grup Animatic (Scura Produccions) de Vila-real.

Cultura popular (de 17h a 21h):
Actuacions musicals
A més, a partir de les 16:30h hi haurà una fira d'entitats, amb paradetes de material de diferents col·lectius, i a les 21h un sopar-tertúlia. Totes les activitats tindran lloc al Passeig Ribalta, a l'espai entre el Templet i el Monòlit dels Liberals, i hi haurà servei de barra durant tota la vesprada.

Si formeu part d'una associació i voleu organitzar una paradeta a la fira d'entitats, només ens ho heu de fer saber al correu castelloperlallengua ( a ) gmail.com.

Tothom hi està convidat: no hi falteu!

dimarts, 20 de maig del 2014

Marató cultural per l'escola en valencià el 31 de maig a Castelló de la Plana

La plataforma Castelló per la Llengua organitza aquesta activitat lúdica i reivindicativa en el marc de la seua campanya "A Castelló, triem valencià!" en defensa de l'escola pública, de qualitat i en valencià 


Dissabte 31 de maig, des de les 17h i fins a la nit se celebrarà a Castelló de la Plana una "marató cultural" per l'escola en valencià, una iniciativa de la plataforma Castelló per la Llengua per a donar  resposta a l'ofensiva privatitzadora i de castellanització de l'escola valenciana i com a mostra de suport a les mobilitzacions contra la supressió d'aules a la pública i la imposició de l'ensenyament en castellà al CEIP Herrero de la ciutat.

Més d'una desena d'artistes, grups de música i de cultura popular i associacions del món del lleure ja han confirmat la seua participació desinteressada en aquest acte, que busca atraure diferents tipus de públic i implicar les famílies i el món cultural castellonenc en la defensa de l'escola pública i en valencià. En els propers dies anirem anunciant els horaris i confirmant els grups participants.

Si formeu part d'alguna associació de cultura popular, grup de música en valencià, de teatre o de dansa, etc. i voleu donar suport a la iniciativa poseu-vos en contacte amb nosaltres a castelloperlallengua@gmail.com i mirarem d'encaixar-hi la vostra participació.

Volem mostrar el nostre agraïment a Tica Godoy per la il·lustració que ens ha fet per al cartell de la convocatòria. Moltes gràcies!

dimarts, 13 de maig del 2014

L'obra de teatre 'La calaixera prodigiosa' s'estrena a Castelló el 28 de maig

Castelló per la Llengua tenim el plaer de presentar-vos l'obra de teatre La Calaixera Prodigiosa, un viatge a la riquesa de la llengua catalana de la mà de la companyia teatral Associació Neorural. La representació tindrà lloc en una única funció dimecres 28 a les 20h al Teatre del Raval de Castelló de la Plana, i ben prompte podreu adquirir les entrades anticipades per 5 euros a les Llibreries Argot i Babel de la ciutat.

La Calaixera Prodigiosa és una comèdia que gira al voltant de la unitat de la llengua catalana i les seues variants dialectals. Dos detectius, un mallorquí i l'altra valenciana, ens guiaran en un viatge pels territoris de llengua comuna, on coneixeran diferents personatges i el vocabulari que fan servir. Al final del viatge descobriran la calaixera, on es recullen tots els mots i les definicions que Joan Maria Alcover va compilar per a fer el seu diccionari.

No us la perdeu!

dimecres, 7 de maig del 2014

Castelló per la Llengua crida a la participació en la manifestació del 10 de maig per l'escola pública i en valencià

La plataforma Castelló per la Llengua, composada per més de vint associacions, entre partits i organitzacions polítiques, sindicats i entitat cíviques, crida a la societat de les comarques de Castelló a mobilitzar-se massivament aquest dissabte 10 de maig per l'escola pública, de qualitat i en valencià en la manifestació convocada per la Plataforma per l'Ensenyament Públic, a les 18:30h a la Plaça Maria Agustina de Castelló de la Plana.

Vivim un context de privatització i desmantellament de l'ensenyament públic que s'ha concretat, els darrers temps, en la voluntat de la Conselleria d'Educació de suprimir desenes d'unitats escolars al sistema públic mentre es mantenen les subvencions a les concertades i les ratios excessives a les aules. Aquesta retallada, que tindrà una forta incidència en les comarques del nord del País Valencià (s'hi redueix l'oferta pública en 34 unitats) afectarà especialment les anomenades "línies en valencià" (de les 34 unitats que es vol suprimir, 32 són en valencià), i en alguns casos contra la voluntat expressada pels Consells Escolars de donar continuïtat a l'aula amb ensenyament en valencià.

És a dir: les mesures privatitzadores comporten, a més, una major castellanització de l'ensenyament. La intencionalitat d'aquesta mesura, que compta amb el paraigua ideològic i jurídic de la LOMCE, la fa ben palesa la mateixa Consellera M. José Català quan parla de "reequilibrar l'oferta" lingüística. Una aposta sense fonamentació pedagògica i que oculta, intencionadament, que els Programes d'Ensenyament en Valencià són els únics que assoleixen els resultats que fixa la legislació (un coneixement equilibrat del valencià i el castellà) i que, a més, són els que donen millors resultats en llengües estrangeres. Una proposta ben hipòcrita, d'altra banda, ja que en cap moment es parla de reequilibrar l'oferta a les comarques on la presència del valencià és més minoritària -o, fins i tot, residual.

Davant de tot això, cridem la comunitat escolar (pares i mares, docents i alumnes) i la societat de les comarques de Castelló a moure's:
  • Contra la supressió d'unitats escolars, per la revisió dels concerts i per la promoció d'una escola pública i de qualitat, fonament d'inclusió i de cohesió social.
  • Per l'escola en valencià, perquè els resultats l'avalen com l'única que garanteix el coneixement del valencià i el castellà al final de l'etapa educativa, i perquè és la que dóna millors resultats en llengües estrangeres. Per tant, és l'única que garanteix la igualtat d'oportunitats dels escolars i els drets lingüístics de la població.
La nostra plataforma continuarà promovent accions de conscienciació i mobilització per l'escola pública, de qualitat i en valencià. Estigueu atents a properes convocatòries.

Dissabte 10 de maig, tothom a la manifestació de la Plataforma per l'Ensenyament Públic!

dimarts, 6 de maig del 2014

Dissabte 10 de maig, tercer Vermut Literari de la primavera, amb Lluís Meseguer

Lluís Meseguer (Herbers, 1953)
El proper dissabte 10 de maig (12h, Pati de la Casa de la Cultura, C. Antoni Maura, 4) ens acompanyarà l'escriptor i professor de l'UJI Lluís Meseguer (Herbers, 1953) en el tercer vermut literari d'aquesta primavera de 2014. Els vermuts literaris són una iniciativa de Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans per a promoure la literatura catalana a Castelló de la Plana en l'ambient distés i de proximitat que procura l'hora del vermut.

En aquesta ocasió, tractarem "les cultures contemporànies a Castelló de la Plana" i els darrers "temes i descobriments" sobre els quals ha estat indagant Lluís Meseguer, un dels màxims experts en la cultura i la literatura contemporània de Castelló. Ho demostren, entre d'altres, la seua tesi doctoral sobre el poeta Bernat Artola, les seues edicions del mateix Artola i de Pascual Tirado, l'edició d'una Antologia d'escriptors castellonencs (AVL, 2009) i la seua obra, imprescindible, Castelló literari (UJI-Diputació de Castelló, 2003). Lluís Meseguer ha combinat, a més, la recerca sobre literatura amb la traducció i la creació literària, i ha publicat poesia, narrativa i fins i tot un libretto d'òpera.

Esperem trobar-vos-hi i que ens ajudeu a (re)obrir un diàleg fèrtil i profitós sobre la creació cultural i literària a les nostres comarques. Recordeu que l'organització us convidem al vermut i que només hi heu de vindre amb ganes de xarrar i de compartir pensaments i reflexions. No hi falteu!