Pàgines

dilluns, 18 de febrer del 2013

Castelló per la Llengua participa en la 44a Renovació de la Flama de la llengua catalana al Tossal del Rei





Aquest diumenge, 17 de febrer, la Flama de la Llengua Catalana arribava al cim del Tossal del Rei de la ma de l'Agrupació Excursionista de Catalunya.

Cap a les 9.30h aquest grup, el Centre Excursionista de Castelló, la Iniciativa Cultural de La Franja i Castelló per la Llengua ens trobàvem a Fredes i empreníem la marxa cap al cim. Més de 30 persones vam compartir experiències i anècdotes durant set quilòmetres envoltats dels magnífics paratges de la Tinença de Benifassà.

En fer cim, vam plantar la senyera al límit de les tres comunitats autònomes: Catalunya, Aragó i el País Valencià. Al voltant de la Flama de la Llengua Catalana vam homenatjar la figura de Pompeu Fabra i vam llegir diferents parlaments. Josep Tàpies, president de l'Agrupació Excursionista de Catalunya, va fer de mestre de cerimònies i va donar la paraula als representants de les associacions. En primer lloc va intervindre Jordi Pino, sots-president segon de l'AEC, que remarcava el simbolisme del cim i esperonava a la necessitat de seguir lluitant units en la defensa de la llengua. En segon lloc va intervindre Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, que va fer especial èmfasi en la reivindicació de la unitat de la llengua catalana i va assenyalar el ferm compromís amb la llengua de les entitats excursionistes del nostre país. Tot seguit, la intervenció de Vicent Pitarch -delegat de l'IEC a Castelló i membre del CEC- es va centrar en la figura de Pompeu Fabra, clau en la normalització de la llengua. Pitarch també va animar les entitats excursionistes a institucionalitzar l'acte de pujar la flama als cims de les nostres terres. El parlament de Castelló per la Llengua el va llegir Maria Nebot, que va recordar els atacs contra el català i la importància de mantenir-se units per a fer-hi front: “per a construir un futur de dignitat per a la llengua catalana ens caldrà aplegar esforços, coordinar accions i mantenir-nos ferms i units davant dels qui ens volen dividits i, més prompte que tard, vençuts”. I va explicar: “és el que intentem fer a Castelló per la Llengua, i la nostra unitat d'acció ha suposat un petit revulsiu a la defensa del valencià a la ciutat”. Artur Quintana, president de la Iniciativa Cultural de La Franja, explicava les greus agressions de la Comunitat Autònoma d'Aragó a la llengua, que tracten d'invisibilitzar fins al punt de substituir-ne el nom per “aragonés oriental”. En l'última intervenció, Josep Tàpies va reivindicar la plena normalitat del català: “ens cal seguir lluitant per la normalització de l'ús del català”.
L'acte es cloïa amb l'himne d'Els Segadors i l'Agrupació Excursionista de Catalunya ens va obsequiar amb un fanal amb la flama de la llengua catalana, que mantindrem viva fins l'any vinent.

diumenge, 17 de febrer del 2013

Comunicat de la plataforma #sensesenyal_cs als dos anys del tancament de les emissions de TV3

Avui, dos anys després del tancament dels últims repetidors, des de la plataforma ciutadana #sensesenyal volem recordar que més de cinc milions de valencians continuem sense poder sintonitzar TV3 i la resta de canals de la corporació catalana. 

#sensesenyal, que aglutina una dotzena d’entitats i més d’un miler d’adherits, reclama llibertat d’accés a la informació, la cultura i la llengua dels valencians amb el retorn de TV3. Volem recordar que el govern Valencià del PP va obligar finalment ACPV a tancar TV3. 

Amb aquest propòsit, la va afonar econòmicament creant noves lleis que n’impedien l’emissió i permetien multes desorbitades. Denunciem enèrgicament que el govern valencià, mogut per la xenofòbia a tot allò que prové de Catalunya, va actuar sota el paraigua del vot per materialitzar unes decisions i una actitud tan tirànica com bananera. Recordem que la responsabilitat recau avui dia únicament en la figura del president Alberto Fabra. 

En aquest sentit, li demanem que escolte la veu del poble valencià i no la del seu fosc predecessor. Que recorde els clams i les mobilitzacions d’aquests dos últims anys i les declaracions institucionals de totes les universitats públiques valencianes, la Diputació de Castelló i desenes d’Ajuntaments governats pel seu partit. Que recorde les dues grans manifestacions pels carrers de Castelló, la seua ciutat, així com una manifestació històrica de més de 100.000 persones a València l’any 2011. Per tot això, li exigim que exercisca la responsabilitat del seu càrrec. 

Només cal recordar-li les seues paraules com a alcalde en 2011 en les xarxes socials “Parece mentira que en pleno siglo XXI se limite la posibilidad d q las personas podamos elegir el medio de comunicación q deseemos sintonizar. Esto se produce pq Zapatero no concede un múltiplex a la CV, lo vamos a reclamar en el pleno, vale ya de prohibiciones!!!!!!!”. Li exigim més memòria, vergonya i credibilitat com a president. 

La sentència del Tribunal Suprem desautoritza la Generalitat Valenciana per a sancionar ACPV i considera legítima l’emissió de TV3 al nostre territori. Això vol dir que si Alberto Fabra vol complir la legalitat, ha de restablir el senyal sense contraprestacions ni censures i ha de tornar els diners de les multes a Acció Cultural, ja que aquestes no tenen cap validesa jurídica. A més, tant ACPV com la plataforma #sensesenyal haurien de participar en les negociacions per a garantir la transparència i evitar clàusules que mutilen la llibertat d’expressió. Per tant, instem generalitats valenciana i catalana a arribar amb urgència a l’acord de reciprocitat, ateses les demandes exigides per la societat civil. 

Demanem que el president escolte la veu del poble, les seves paraules d’alcalde i el dictamen del Tribunal Suprem. 

Plataforma #sensesenyal 
Castelló de la Plana, 17 de febrer de 2013