Pàgines

dimarts, 25 de setembre del 2012

Castelló per la Llengua dóna suport i participarà en el Correllengua de divendres 28 de setembre


La plataforma Castelló per la Llengua volem mostrar el nostre suport al Correllengua, que tots els anys organitza Acció Cultural del País Valencià. Així mateix, anunciem la nostra participació en el Correllengua de Castelló, que tindrà lloc aquest divendres 28 de setembre. El recorregut de la flama començarà a les 19h a l'I.E.S. Sos Baynat i finalitzarà en l'estàtua del Rei Jaume I, on Vicent Pitarch llegirà el manifest que tot seguit us adjuntem.



Un any més, ens hem reunit ací per a rebre la Flama del Correllengua. I, amb ella, volem reiterar una vegada més el nostre suport a l’ús ple del valencià, de la nostra llengua catalana, a tots els nivells de la vida pública, començant pel seu ús normal per part dels governants i les administracions, seguint pels mitjans de comunicació públics i privats, i arribant fins els diferents nivells de l’ensenyament, on les conquestes aconseguides durant tants anys es troben en seriós perill per tota una sèrie de mesures que poden afectar greument, entre altres aspectes, la normalització lingüística.
Volem també fer sentir la nostra veu de protesta, lamentant que la ILP Televisió sense fronteres, signada per més de 660.000 persones, no haja merescut l’acceptació per part dels diputats majoritaris del Congrés. Reiterem una vegada més la nostra exigència irrenunciable que TV3 i la resta de canals televisius en la nostra llengua es puguen veure amb normalitat per tot el territori del País Valencià, i exigim a les autoritats que prenguen les disposicions legals que ho facen possible, així com la retirada de les multes injustament imposades a Acció Cultural per haver dut durant tants anys TV3 a les nostres pantalles.
Enguany s’acompleixen els cinquanta anys de la publicació d‘una obra cabdal per a la nostra presa de consciència de valencianitat i de formar part d'una col.lectivitat nacional determinada. Es tracta, ja ho heu endevinat, del “Nosaltres els valencians”, de l’inoblidable escriptor suecà Joan Fuster. En temps de tantes renúncies, no podem oblidar l’enorme aportació que va significar l’obra fusteriana per a la nostra identitat com a poble, i volem reiterar que les seues obres i el seu exemple ens han de servir de referent a l’hora d’avançar cap a la nostra llibertat com a poble.
També s’acompleixen enguany vuitanta anys de la signatura de les anomenades “Normes de Castelló”, el 1932. Aquestes Normes ens van permetre la plena unificació ortogràfica i gramatical de la llengua catalana, i han estat i continuen sent la peça cabdal de la nostra plena normalització lingüística i literària. També volem homenatjar, per tant, en aquest acte, els homes que les van fer possibles.
El nostre país i la nostra llengua afronten reptes complicats però estimulants. En temps de crisi, quan molts aspectes de la vida que semblaven immutables són ara qüestionats i  estan subjectes a canvis impensables encara fa pocs anys, volem ratificar la nostra fidelitat a la llengua, i la nostra voluntat i esperança de construir un país en llibertat, on la nostra identitat col.lectiva siga plenament assumida per la població.
Visca el valencià! Endavant amb el Correllengua!

«O ara, o mai». Homenatge a Joan Fuster al Teatre el Micalet el 9 d'octubre

En el 30è aniversari del gran aplec en commemoració de les «Normes del 32» a la Plaça de Bous de Castelló el 25 d'abril del 1982, Castelló per la Llengua i la Comissió 9 d'octubre homenatja l'escriptor suecà en els 50 anys de la publicació de Nosaltres, els valencians.


A la plataforma Castelló per la llengua i la Comissió 9 d'octubre ens complau d'informar-vos i convidar-vos a participar de l'acte d'homenatge a Joan Fuster que hem preparat pel 9 d'octubre del 2012 al Teatre el Micalet de València a les 21h. L'acte es fa en record del 30è aniversari de l'aplec que, el 25 d'abril del 1982, va reunir a la plaça de bous de Castelló desenes de milers de valencianes i valencians en commemoració del 50è aniversari de les Normes de Castelló. Aquest acte serà la cloenda de la celebració del 9 d'octubre d'aquest any.

Joan Fuster, un dels intel·lectuals valencians més importants del segle XX, profundament compromès amb la llengua i l'esdevenidor del nostre poble, hi va tenir un paper destacat, en aquest aplec. Enguany, a més, fa 50 anys de la publicació d'un dels seus llibres més coneguts, Nosaltres, els valencians, 90 anys del naixement i 20 de la mort. I és per això que l'acte vol lligar la memòria històrica de l'aplec a la Plaça de Bous amb el record del pensament de Joan Fuster i de la seua proposta nacional, i amb aquesta finalitat combinarà projeccions de l'aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees del de Sueca a través dels seus textos. L'acte serà conduït per Josep Manuel Casany, interpretaran els textos els actors Paco Alegre, Pilar Almeria, Francesc Anyó, Pepa Juan i Albert Iborra i finalitzarà amb l'actuació musical de Miquel Gil. Les entrades de l'acte es podran adquirir al Centre de Cultura Octubre de València, a 5 euros o bé a 10 per les persones que vulguen col·laborar econòmicament amb el projecte.

Aquest homenatge és un dels actes que la plataforma Castelló per la Llengua prepara per a la campanya de commemoració del 80è aniversari de les Normes de Castelló, i que culminaran amb una gran manifestació el 15 de desembre.
Castelló per la llengua i Comissió 9 d'octubre
25 de setembre de 2012

dilluns, 24 de setembre del 2012

L'UJI commemora el 80è aniversari de les Normes amb un homenatge a Carles Salvador


Diversos actes recorden un dels màxims representants de les normes ortogràfiques

Amb l'inici del curs acadèmic, la Universitat Jaume I reprèn les activitats de commemoració del 80 Aniversari de les Normes del 32 (popularment conegudes com Normes de Castelló) amb un homenatge a Carles Salvador, signatari i difusor d'aquestes.

Del 25 de setembre al 27 d’octubre, tal i com indiquen des del Servei de Llengües i Terminologia de la pròpia universitat, es podrà visitar a la Biblioteca de l’UJI l’exposició del fons d’Enric Matalí dels cursos de valencià de lo Rat Penat, fundats per Carles Salvador. A més, el 25 de setembre la universitat organitza la projecció de dos documentals a la Llotja del Cànem. Així, de vesprada es tindrà l'oportunitat de veure el documental Una llengua que camina, realitzat per Escola Valenciana i Carles Salvador. La llarga vida de les paraules. Podeu trobar tota la informació ací.

Tots aquestos actes tenen la voluntat de recordar el 80è aniversari de les Normes de Castelló, les normes ortogràfiques que un grapat d'intel·lectuals i escriptors d'arreu el país definiren per adaptar la normativa fabriana a les formes valencianes i així, constituir les Normes, com la màxima representació de la unitat de la llengua. La plataforma Castelló per la llengua organitza aquest 15 de desembre un recull d'actes en commemoració a les Normes, centrades principalment en una gran manifestació que recorrerà els carrers de la ciutat amb l'esperit del “Tots a Castelló” de l'any 1982.



dimarts, 18 de setembre del 2012

Castelló per la Llengua dóna suport i participarà de la mobilització en defensa de l'ensenyament públic del 22 de setembre

Les entitats, partits i sindicats que conformem la plataforma Castelló per la Llengua volem mostrar el nostre suport a les manifestacions convocades per la Plataforma per l'Ensenyament Públic a Castelló de la Plana, València i Alacant el proper dissabte 22 de juny.

Des de Castelló per la Llengua compartim plenament els objectius de la mobilització, que es concreten en el lema: "Per l'ensenyament públic: més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat", i ho fem perquè:
  • Volem denunciar el fals plurilingüisme dissenyat pel Consell per marginar el valencià d'un dels pocs àmbits en què, gràcies als esforços de pares i mares, mestres i professors/es, s'havia anat introduint. Un pla que la Conselleria ha imposat a la comunitat educativa, desatenent les propostes i esmenes de sindicats i associacions com Escola Valenciana. La nostra plataforma treballa per una major presència del català en els programes d'ensenyament al País Valencià, i doncs, no podem sinó manifestar-nos en contra d'aquest pla.
  • Volem manifestar la nostra oposició a la precarització de l'escola pública, ja que som conscients que és des de l'escola pública que es pot construir una societat cohesionada, justa i articulada entorn del coneixement de la seua llengua pròpia. Cal tenir present que la desatenció al sector públic i les privatitzacions serveixen també l'objectiu de marginació de la nostra llengua. Només cal pensar en la desprotecció total de la llengua als mitjans de comunicació audiovisuals després de l'ERO a RTVV i la censura de TV3.
Així doncs, les entitats integrants de Castelló per la Llengua participarem activament de la mobilització de Castelló i emplacem els castellonencs i les castellonenques a manifestar-se el dissabte 22 de setembre, a les 18h a la Plaça de les Aules, per l'escola valenciana, pública i de qualitat.

Castelló per la Llengua
18 de setembre del 2012
 
Convocatòria a Facebook, i més informació sobre les mobilitzacions al web d'Escola Valenciana.